“Veel verhalen over asielzoekers worden geschreven door journalisten en schrijvers die niet door al die beschaafde, politieke, slachtofferige en vaak deels verzonnen verhaaltjes heen prikken.
Wat er met die hond gebeurde [asielzoekers gooiden schoenen en stenen naar de hond want onrein], is precies de reden dat Europa moe is van migranten. Die hond was het slachtoffer. Wij migranten willen dat de omgeving verandert voor ons en niet andersom. Niet zíj moesten veranderen, maar de boerderij: die hond moest weg. Als migranten zélf zouden veranderen wanneer ze hier aankomen, zouden alle steden en zelfs alle dorpen ze verwelkomen. Er is ruimte genoeg in Europa voor nog wel vijf miljoen asielzoekers. Maar voor de angst dat in al die dorpjes opeens een moskee staat, of de angst dat wij uiteindelijk terug moeten naar opvattingen uit de middeleeuwen is geen ruimte.
Maar geloof me: Geert Wilders is veel beter dan Saddam Hussein. Als ik moet kiezen tussen die twee, kies ik voor Wilders. Geef ze beiden een mes en laat mij bij ze aanbellen. Geert Wilders gaat mij niet doden. Het enige dat hij zal zeggen is: je bent niet welkom in mijn huis. Wat zou Saddam Hussein hebben gedaan? Shoarma van mij maken. Als migranten moeten we ons uitspreken tegen de terreur. Want als ook Europa teruggaat naar de middeleeuwen, zoals nu al zes miljoen mensen onder IS, waar kunnen we dan nog naartoe?
[Asielzoekers] weten alles over Europa. Dus ook hoe hoog de uitkeringen in Duitsland zijn en hoe streng de procedure in Zwitserland is en hoe snel je een paspoort krijgt in Zweden. Een asielzoeker weet soms meer over de procedures in andere Europese landen dan een Nederlandse advocaat.
Weet je wat ik ook raar vond [toen ik in Azië woonde]? Al die West-Europeanen die ik tegenkwam, die zichzelf aan het zoeken waren. Je kan je huissleutels kwijt zijn, of je telefoon omdat die op stil staat, maar jezélf vinden, en dan ook nog in Vietnam, in een dorpje vol luizen: dat begrijp ik nog steeds niet.”
Schrijver Rodaan Al Galidi kwam ooit als asielzoeker uit Irak naar Nederland. Nu heeft hij een roman geschreven over een asielzoeker en wordt hij daarover ondervraagd door Leon Verdonschot in Nieuwe Revu.