The Post Online publiceerde woensdag deze brandbrief van tien LHBT-asielzoekers uit de noodopvang in Alphen aan den Rijn. Hierin nodigen zij de Koning uit op bezoek te komen om zelf kennis te nemen van de verschrikkelijke situatie waarin zij zich bevinden. De asielzoekers zeggen te zijn belaagd, aangerand en verkracht. Ook zeggen zij zich in algemene zin onveilig te voelen.
TPO belde met de woordvoerder van het COA. Jan Willem Ansholts wilde het volgende kwijt:
“Natuurlijk is de groep LHBT-asielzoekers in Alphen bij ons bekend. Omgang met specifieke doelgroepen – hetzij mensen uit de LHBT-gemeenschap, maar ook vrouwen en bekeerde christenen – is van alle tijden en daarmee hebben wij ervaring. Veiligheid gaat voor alles.
Daarom hebben we leden van deze LHBT-groep apart opgevangen binnen de opvang Alphen, sommigen zijn overgeplaatst en anderen zijn naar safehouses gebracht. Praktisch sinds ze hier binnen zijn en zij deze problemen bij ons hebben aangekaart staan wij in contact met hen én hebben wij onmiddellijk maatregelen genomen, zoals dus onder andere aparte opvang.
Daarnaast is het personeel hier zeer scherp op. Zij zijn getraind om signalen van discriminatie, maar ook van radicalisering, te herkennen. Buiten het personeel is er ook een groep asielzoekers die het personeel ‘helpt’ eventuele misstanden in kaart te brengen. Discriminatie wordt niet getolereerd op de opvangcentra.
Wij nemen maatregelen en als er aanwijzingen zijn voor misstanden die kunnen leiden tot vervolging dan wordt de politie altijd op de hoogte gesteld. Dus áls er signalen zijn, dan vangen wij die op. Wij gaan ook altijd achter de veroorzakers van dit soort ongewenst gedrag aan.
Wat betreft deze LHBT-groep: wij staan structureel in contact met het COC, wij hebben aandacht voor deze specifieke groep, maar deze groep heeft gemeend via hun belangenbehartiger en via de media te moeten communiceren.
We begrijpen niet waarom deze mensen de pers hebben opgezocht. Wij staan 24uur per dag, zeven dagen per week, voor deze mensen klaar als zij hulp nodig hebben, er is altijd personeel om ze te helpen, evenals camerabeveiliging. Bovendien hebben zij deze problemen ook bij ons aangekaart en wij hebben maatregelen genomen.
Wij herkennen niet wat zij beschrijven (aanrandingen, verkrachtingen, TPO). De veiligheid van deze mensen is niet in het geding, veiligheid is ook een gevoel. Wij kunnen wat zij naar voren brengen als feiten niet controleren, want we hebben geen andere getuigenis dan die van hen.”