Buitenland

Veel bekritiseerd Human Rights Watch maakt zich zorgen over zogenaamde ‘islamofobie’

27-01-2016 10:40

‘Angst is het sleutelwoord dat de internationale politiek momenteel beheerst. Angst voor terrorisme en de massale vluchtelingenstroom die gaande is, verleidde regeringen vorig jaar tot besluiten die uiteindelijk ten koste gaan van de mensenrechten.’

Die conclusie trekt het veel bekritiseerde en mogelijk nogal subjectieve Human Rights Watch (HRW), in haar zogenoemde World Report 2016. HRW richt zich vooral op de aanpak van de schending van mensenrechten, wereldwijd. Zo is ook het rapport samengesteld op basis van verslagen uit meer dan negentig landen.

Opvallend genoeg is één van de kritieken op HRW dat het juist geld krijgt uit landen waar mensenrechten worden geschonden. Sowieso is er wereldwijd sprake van veel kritiek op de financiering van HRW.

George Soros

Eén van de donateurs van HRW is George Soros, de miljardair die 200.000 euro heeft gedoneerd aan de Nederlandse ‘JA-campagne’ voor het Geenpeil-referendum op 6 april 2016. De financiering van deze campagne staat onder hevige kritiek, net als destijds zijn donatie voor HRW.

Maar omdat het over ‘mensenrechten’ gaat en HRW een ‘NGO’ is, gaan veel journalisten er bij voorbaat al kritiekloos van uit dat alles wat HRW rapporteert ook klopt en onbevooroordeeld is. In werkelijkheid zou het goed zijn als veel verklaringen van HRW nog eens extra tegen het licht worden gehouden inplaats van ze één op één door te zetten naar het ANP.

Burgerrechten

Directeur Kenneth Roth schrijft dat nu terroristische aanslagen en talloze vluchtelingen zich buiten het Midden-Oosten hebben begeven, regeringen maatregelen nemen die de rechten van hun burgers beknotten. Die maatregelen worden ingegeven door de misvatting dat daarmee de veiligheid van de burgers wordt beschermd. Angst drijft westerse regeringen juist tot inperking van mensenrechten. HRW constateert tegelijk dat autoritaire regimes momenteel hardhandiger optreden tegen onafhankelijkheidsbewegingen.

Het conflict in Syrië en de daarmee gepaard gaande aanvallen op burgers uit naam van de extremistische Islamitische Staat, heeft het voorbije jaar geleid tot angstverspreiding en zogenaamde ‘islamofobie’ (een niet bestaand woord dat is bedacht om religiekritiek te kunnen demoniseren, BB), waarbij alles wat met de islam te maken heeft in het verdomhoekje terechtkomt, zo staat in het rapport. Maar met het sluiten van de Europese grenzen, treedt een oud fenomeen op: de verantwoordelijkheid wordt afgeschoven op landen aan de grens van Europa, die stukken minder zijn toegerust op opvang van en hulp aan vluchtelingen.

Privacy

Grootmachten als de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië gebruiken terrorismedreiging onder meer om de bemoeienis van de inlichtingendiensten met de samenleving te vergroten. Dat ondermijnt in hoge mate het recht op privacy, vindt HRW. Tegelijkertijd wordt het terrorisme er niet door bedwongen. Tijdens recente aanvallen in Europa waren de daders in spe bekend bij de autoriteiten, terwijl de politie werd bedolven onder opsporingswerk. Meer mankracht kan een stuk werkzamer zijn dan stapels gegevens.

 

Anp/TPO

CC-Foto: Niccolò Caranti