PVV-kamerlid Machiel de Graaf wil dat de Katwijkse burgemeester Jos Wienen (CDA) uit zijn functie wordt gezet. Dit omdat Wienen incidenten in asielzoekerscentra onder de pet zou hebben gehouden. “Bestuurders zijn alleen geloofwaardig door transparant en eerlijk te zijn over criminaliteitscijfers, aldus de PVV’er”, zo tekent het Leidsch Dagblad op.
Burgemeester Wienen zelf zegt dat hij niets onder de pet heeft gehouden en heeft De Graaf uitgenodigd voor een gesprek op het Katwijkse stadhuis.
Eerder kwam Wienen in de Tweede Kamer onder vuur te liggen na een interview in NRC Handelsblad. Uit dat interview viel op te maken dat Wienen geen voorstander is van het publiceren van gegevens over de afkomst van verdachten omdat dit ‘stigmatiserend’ zou werken. Ook leek Wienen te suggereren dat een lijst met incidenten waarbij bewoners van azc’s zijn betrokken bewust niet werd gepubliceerd.
Diverse Kamerleden vielen vervolgens over Wienen heen en lieten hun afkeuring blijken, zo bleek uit berichtgeving van De Telegraaf, waarin ook het woord ‘doofpot’ viel.
Zelf zei Wienen maandag in het EO-Radio 1-programma Dit is de Dag dat hij niets onder de pet heeft gehouden maar ‘juist voorop loopt’ met het naar buiten brengen van feiten.
Volgens Wienen ging het bij deze lijst niet om eerder verzwegen zaken maar om het totaal van misdrijven in Katwijk waarmee kan worden aangetoond of en hoeveel asielzoekers de laatste tijd bij misdrijven waren betrokken. Voor zedenmisdrijven was dit aantal 0, voor overige misdrijven 114 in het jaar 2015.
Het opstellen van deze lijst gebeurde in navolging van burgmeester van Amsterdam Van der Laan (PvdA), die daarmee aan de gemeenteraad wilde aantonen dat er geen specifieke misdrijven onder de pet worden gehouden.
Maar in tegenstelling tot Van der Laan koos Wienen er niet voor om de lijst na mededeling aan de gemeenteraad ook nog te publiceren of om extra te benadrukken in welke gevallen er sprake is van incidenten bij azc’s of waarbij asielzoekers zijn betrokken.
Hierdoor, en door de woordkeuze in het interview met NRC Handelsblad, ontstond het idee dat cijfers van misdrijven bewust niet werden gepubliceerd. Al blijft het onduidelijk of het niet publiceren van die cijfers eveneens een vorm van het bewust achter houden van informatie is.