Binnenland

Filmmakers verliezen inkomsten door downloaden, dus nu moet de overheid schade vergoeden

05-02-2016 16:06

Nederlandse filmmakers en distributeurs dreigen de Nederlandse staat met een schadeclaim van ruim 1 miljard euro. Ze zeggen die inkomsten de afgelopen jaren te zijn misgelopen door ondeugdelijke wetgeving die het illegaal downloaden van films in de kaart heeft gespeeld.

De producenten en distributeurs stellen in een brief aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) dat ze naar de rechter stappen als er geen overeenstemming met de overheid wordt bereikt voor een vergoeding van hun schade die zou zijn ontstaan omdat de Nederlandse wetgeving in hun ogen niet klopt.

“De Nederlandse staat heeft jarenlang volgehouden dat het kopiëren uit illegale bron was toegestaan. Het gevolg hiervan was dat een hele generatie consumenten het idee heeft gekregen dat gebruik van films zonder betaling gewoon mag. Het gevolg is ook dat consumenten onbekommerd aan het downloaden en kopiëren zijn geslagen zonder besef dat daarvoor enige vergoeding verschuldigd zou zijn”, aldus de brief.

Justitieminister Ard van der Steur kon vrijdag nog niet ingaan op de brief, omdat hij die nog niet gelezen heeft. Van der Steur heeft enkele onderwerpen van Dijkhoff overgenomen, zodat de staatssecretaris zich meer kan bemoeien met de vluchtelingencrisis.

In de loop der jaren zou de schadepost voor de filmsector enorm zijn opgelopen, stellen de filmmakers. “Inclusief rente komt de directe materiële schade uit op minimaal € 1,2 miljard voor de gehele Nederlandse filmindustrie. En dan te bedenken dat dit bedrag alleen maar de direct aanwijsbare schade betreft. De daadwerkelijke schade ligt naar verwachting nog hoger.”

Het geld zou onder meer gebruikt kunnen worden voor de bescherming van auteursrechten en het aansprakelijk stellen van internetpiraten. Ook zou er een campagne mee gefinancierd kunnen worden om de consument bewust te maken dat illegaal downloaden strafbaar is.

Anp