Media & TV

Psychiater: ‘Moord op Els Borst heeft niets met religie te maken’

05-02-2016 12:12

Screen Shot 2016-02-05 at 12.15.47

 

Volgens psychiater Ewoud de Jong, verbonden aan de christelijke ggz-instelling Eleos, heeft de moord op Els Borst niets met religie te maken. De moord werd weliswaar ingegeven door religieuze motieven maar dat maakt het ‘nog geen religieuze moord’, zo vertelde de psychiater vrijdagmorgen in het EO-radio 1 programma Dit is de dag.

“Van religieuze moord kun je alleen spreken als er sprake is van een religieus motief dat een gedeelde mening is binnen een religieuze gemeenschap. Er is geen religieuze gemeenschap in Nederland die vindt dat mensen als mevrouw Els Borst door geweld om het leven gebracht moeten worden. Dus kun je niet spreken van een religieuze moord”, aldus de psychiater.

Een voorbeeld van een religieuze gemeenschap in Nederland waarin de mening kan worden gedeeld dat bepaalde mensen (ongelovigen, homoseksuelen, Joden) de dood verdienen is de radicale islam.

Overigens bestrijdt De Jong dat er zoiets als ‘godsdienstwaanzin’ bestaat. Volgens De Jong gaat het om wanen waarin ook religie een belangrijke rol kan spelen.