Freek de Jonge reflecteerde op zichzelf en hoe de maatschappij niet mee kan met het fenomeen Freek de Jonge. Pathetisch en misschien een pietsie meelijwekkend lamento hier.
Freek de Jonge vindt het onterecht dat mensen hem zien als een ‘oude zuurpruim’. “Ik zou niet weten waarom. Als er iemand enthousiast is, en zeker op mijn leeftijd, ben ik dat.”
“Het is gewoon bizar. Ik denk dat mensen kritisch en zuur door elkaar halen”, vertelt De Jonge zondag in De Overnachting op NPO Radio 1.
Volgens de cabaretier, die in zijn laatste theatervoorstelling veel sprak over zijn imago en identiteit, oordelen mensen te snel. “Begin dit jaar ben ik iets vergeten en dan noemen mensen je meteen een vergeetachtige oude man”, zei De Jonge, waarmee hij doelde op een optreden in Amersfoort waar hij niet verscheen. “Ook als ik weer eens in een talkshow iets doe ben ik een oude zuurpruim”, vult de cabaretier aan
De Jonge noemt het “confronterend” dat de massa zo over hem denkt. “Ik heb de omslag meegemaakt van dat we ‘top of the wave’ zaten en iedereen ons leuk vond, naar dat mensen ons zuur en rottig begonnen te vinden.”
Een cultuurfilosofische vraag voor de zondagmiddag: betekent de afgenomen populariteit van dominee De Jonge dat de secularisering zijn voltooiing nadert? Vermijd in het antwoord de termen ‘islam’, ‘moslim’ en ‘!1!!’.