Ook in het kleine Friese dorpje Witmarsum, gemeente Zuid-West Friesland (waar ook Sneek onder valt), komt een AZC als het aan de gemeenteraad ligt. Het COA heeft een verzoek gedaan voor een opvangplek voor driehonderd mensen voor de duur van vijf jaar, met optie tot verlenging met nog eens vijf jaar. Een klooster uit 1903 zou als AZC dienst moeten doen. D66-burgemeester en oud-minister van Landbouw Hayo Apotheker staat hier positief tegenover, voor de bewoners is er morgenavond een info-avond belegd met hem en PvdA-wethouder Stella van Gent. Er is nog geen besluit genomen.
Net als in Kaatsheuvel betreft het hier dus geen inspraak door de bewoners, zij worden slechts geïnformeerd. Het plan leest u hier, en hier vindt u in PDF de bewonersbrief.
Een inwoner van Witmarsum, naam bij de redactie bekend, laat ons weten dat de slechts 1700 inwoners van het dorp niet erg warm lopen voor de komst van de asielzoekers. “Het zou goed zijn als er eens aandacht kwam voor deze rare praktijken,” zo meldt hij. “Niet dat ik een totale tegenstander ben van een AZC maar de geldbelangen, communicatie en het plan op zich vind ik reden genoeg om in verzet te komen. “
Wat is er precies gaande dan, qua belangen?
De eigenaar van het klooster, de heer Tom Genee, is een projectontwikkelaar. Hij heeft verschillende opvangcentra opgezet onder andere in Assen en Leeuwarden. Een AZC in Rijs ging uiteindelijk niet door vanwege hevig verzet van de inwoners, maar Genee diende wel een schadeclaim in bij het COA, naar verluidt wegens contractbreuk.
Contracten zijn voor burgemeester Apotheker een hoofdpijndossier: eerder tekende hij blindelings een vals contract, wat de gemeente met een miljoenenstrop opzadelde. “Nu wil ik niet meteen zeggen dat ze geld nodig hebben door hier een AZC te bouwen, maar gemeentes zullen ook niet aan zoiets beginnen als ze bij voorbaat weten dat er verlies geleden wordt of geen winst kan worden behaald,” aldus onze tipgever.
Maar het doet wel denken aan de situatie in Geldermalsen. Na een blamage met bedrijventerrein Hondsgemet ontstond de verdenking dat de gemeente het ontstane begrotingsgat van 11 miljoen euro wilde dekken met de komst van een AZC, iets wat de burgemeester van Geldermalsen overigens ontkende.
Volgens onze bron is het klooster in de huidige staat onbewoonbaar, een opknapbeurt is noodzakelijk om er mensen te huisvesten. In de jaren 2000 deed het pand ook dienst als opvang. De Witmarsumer: “naar mijn weten ging dat overwegend goed. Al is het voor een dorp toch altijd een soort plek op zich, en blijft het lastig die te integreren. Mensen houden vanzelf een bepaalde afstand, en eigenlijk iedere asielzoeker is hierna niet hier blijven wonen.” De opvang voor 110 mensen werd toen al ‘grootschalig’ genoemd en moest abrupt wijken voor een plan met woningen voor verstandelijk gehandicapten. Die kwamen er niet. Daarna was er sprake van een verbouwing tot appartementencomplex, ook dit plan werd niet uitgevoerd.
Witmarsum staat niet geheel afwijzend tegenover het opvangen van asielzoekers, wil hij nog laten weten, “mensen hier willen over het algemeen wel helpen, maar het aantal is voor velen een struikelblok.”
Ziehier de situatie in het kleine Friese dorp, gelieve het als de Ouverture van Witmarsum te beschouwen. The Post Online zal de komende tijd de kwestie blijven volgen en met zo veel mogelijk betrokkenen spreken over de plannen.
Beeld cc Supercarwaar