Hij lijkt in het echt niet op de man van de tekening en dus vraagt uw verslaggever zich af of hij het wel is. Het blijkt echt Tomas Vanheste, de Europa-man van De Correspondent. Uw verslaggever treft hem bij de Commissie Ontwikkelingssamenwerking van het Europees Parlement. Uw verslaggever vraagt Vanheste of hij zin heeft in deze commissievergadering. Vanheste meldt dat zo’n vergadering vaak een herhaling van zetten is. Bij De Correspondent is absoluut EU-expertise aanwezig.
De voorzitter opent de vergadering. Via de persvoorlichter van het Europees Parlement begrijpen we dat deze vergadering zal starten met een exposé van minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij zal hier ‘de Nederlandse prioriteiten’ presenteren die belangrijk zijn voor het Nederlandse EU-voorzitterschap. De voorzitter vertelt alvast een en ander over Ploumen en haar beleid en Ploumen knikt er heftig bij. De inleiding klopt kennelijk als een bus.
Ploumen vertelt dat ze ‘zeer gecommitteerd’ is. Er zijn veel crises in de wereld: niet alleen in Syrië, maar ook in Jemen, Soedan, Kenia en elders. Al deze crises verdienen de aandacht van Ploumen. Ze is blij deze uitdagingen hier te kunnen bespreken. 125 miljoen mensen hebben hulp nodig. Ze hebben volgens Ploumen ‘alleen ons, de internationale gemeenschap’.
Ploumen meldt dat het niet alleen maar gaat om geld, maar ook om ‘het geven van een stem aan deze mensen’. Er komen wat topontmoetingen aan en er zijn wat rapporten geschreven. Het komt erop neer dat er veel geld nodig is voor hulp. Ook hebben hulporganisaties vaak niet of nauwelijks toegang tot de gebieden waar mensen hulp nodig hebben. Lokale actoren en bedrijven moeten volgens Ploumen meer meedoen, er moet oog zijn voor de implementatie van voorstellen en we mogen het perspectief van de hulpbehoevenden niet vergeten.
“We willen graag met u samenwerken”, zegt Ploumen op nederige toon tegen de aanwezige Europarlementariërs, die vervolgens het woord krijgen. Een Italiaan prijst de passie van Ploumen en vindt de focus geweldig. De Italiaan vindt dat er geen bommen op ziekenhuizen en andere humanitaire doelen gegooid moeten worden. Als kinderen jarenlang in een vluchtelingenkamp zitten, moet er wel voldoende onderwijs voor ze zijn. Er moet voldoende geld en voldoende veiligheid voor hulpverleners zijn, meldt de Italiaan plechtig.
En dan komt de voorspelling van Vanheste ruimschoots uit. Een Europarlementariër begint als tweede op rij Ploumen te prijzen en meldt zijn beleidsmatige wensen. En zo komen er nog een aantal aan het woord met allemaal soortgelijke frases: Ploumen is de juiste vrouw op de juiste plek met de juiste prioriteiten. Globaal hebben de Europarlementariërs twee wensen: meer geld voor hulp en allerlei voorstellen wat voor hulp noodzakelijk is. Om de herhaling te vervolmaken begint ook Ploumen de Europarlementariërs te prijzen, want ook hun commitment is enorm.
Inmiddels vraagt de goede verstaander zich af wat er eigenlijk nieuw is aan de agenda van Ploumen. Ontwikkelingshulp gaat over het geven van geld aan armere landen. Dat was ook al voor het Nederlands voorzitterschap zo. Ook wil Ploumen dat de hulp niet te veel bureaucratie met zich meebrengt. Zou er werkelijk ooit een EU-voorzitter zijn geweest die iets anders bepleitte? De belangrijkste aanwijzing dat Ploumen niets nieuws vertelt is dat Slowakije – vanaf 1 juli EU-voorzitter – dezelfde agenda zal hanteren.
De voorzitter van de Commissie klaagt dat het beleid onnodig ingewikkeld wordt gemaakt. Uw verslaggever denkt dat ook: bij hulp is de vraag hoeveel geld je erin wilt steken. Vervolgens kun je soebatten waar je het geld precies aan uitgeeft onder welke condities. Maar dat kan niet elk half jaar opnieuw want dan is er geen continuïteit en kunnen de hulpverleners hun werk niet doen. En dus had Ploumen niets nieuws te melden en hoeft daar ook niet over te worden vergaderd. De honderd mensen in deze zaal – exclusief tolken – hadden deze middag echt wat beters kunnen doen. Vanheste had het nog zo gezegd.
Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land.