Opinie

‘Geert Wilders, stap uit de politiek en hef de PVV op!’

23-02-2016 13:06

De PVV vierde op 22 februari 2016 haar 10-jarig bestaan. Partijleider Geert Wilders gaf aan nog zeker tien jaar door te willen. Na praktisch alle belangrijke nabeschouwingen van voor- en tegenstanders gelezen te hebben rest mij maar een conclusie: Geert hef je partij op en verlaat de politiek. Niet om je politieke standpunten, daarover mogen de meningen verschillen, maar om je onvermogen het land te kunnen besturen.

Het is geen nieuw geluid. De Partij voor de Vrijheid heeft maar één lid en dat is Geert Wilders. Ledenvergaderingen zullen er nooit plaatsvinden en binnen de fractie heerst een kadaverdiscipline die voor het stalinisme niet onderdoet. Martin Bosma, de partij-ideoloog, is Wilders’ belangrijkste raadgever en opponent. De rest zit er voor spek en bonen bij. Wanneer PVV-politici de partij verlaten komen ze nergens meer aan de bak. Ze zijn besmet en ongeschikt. Wie, anders dan gelukzoekers, zou voor die partij willen werken?

PVV kan niet leveren

Geert Wilders, die het kabinet Rutte I ten val bracht, liep weg voor zijn verantwoordelijkheden en stelde zijn kiezers daarmee teleur. Het logische gevolg was een afstraffing tijdens de verkiezingen in 2012. In de jongste peilingen scoort de PVV 42 zetels en zou daarmee de grootste partij van Nederland zijn. Afgezien van het feit of die zetels daadwerkelijk gehaald gaan worden, dient zich nu al het probleem aan: geen enkele partij wil straks met de PVV regeren.

‘De PVV van Geert Wilders is een vorm van volksverlakkerij en zou verboden moeten worden’

Dat ligt niet alleen aan die andere partijen, maar evenzo aan de PVV zelf. Waarom? De PVV heeft onvoldoende structuur en kader om kwaliteit te kunnen leveren. Niemand die dat beter weet dan Geert Wilders zelf. Waar zouden die 42 Kamerleden vandaan moeten komen? Waar haalt de PVV de geschikte bewindspersonen vandaan? Het wantrouwen en solisme van de partijleider is dermate groot dat een solide regeringscoalitie met de PVV onhaalbaar lijkt. Het ontbeert de PVV nu eenmaal aan zelfreinigend vermogen.

Geert Wilders lijkt de democratie te misbruiken

Wat veel kiezers van de PVV zich niet realiseren is dat de PVV tot nu toe weinig concreets gepresteerd heeft. Buiten het benoemen van problemen heeft de partij geen enkele invloed in politiek en bestuurlijk Nederland. De oppositierol is niet meer dan een uitlaatklep voor ontevreden burgers. Aan de jongste gemeenteraadsverkiezingen deed de partij, buiten Den Haag en Almere, niet mee. Vreemd, een partij die zich opwerpt als dé vertegenwoordiger van het volk laat op het meest direct bestuurlijke podium, de gemeente, het afweten. Reden? Onvoldoende kaderkwaliteit. Hoe geloofwaardig ben je dan nog?

Volksverlakkerij

De PVV van Geert Wilders is eigenlijk een vorm van volksverlakkerij en zou verboden moeten worden, want het is geen democratische partij. Het lijkt er op dat Geert Wilders ons politieke stelsel misbruikt ter meerdere eer en glorie van hemzelf. Wilders heeft een juridische truc uitgehaald: hij en zijn stichting zijn de enige leden. Aanvankelijk viel dat te billijken omdat Wilders lering had getrokken uit de toestanden bij de LPF na de dood van Pim Fortuyn. De LPF was een kruiwagen met kikkers die alle kanten opsprongen.

‘Een echte leider toont daadkracht en loopt niet weg voor zijn verantwoordelijk-heden’

Na 10 jaar in de Tweede Kamer kan deze partijstructuur echter niet meer getolereerd worden. Het is de dictatuur van slechts één man die de PVV overeind houdt en die daarmee het nationaal bestuur gijzelt. Na de verkiezingen zal het vormen van een solide regeringscoalitie door toedoen van de PVV onhaalbaar lijken. Welke dienst verleen je daarmee aan de Nederlandse samenleving?

De PVV-kiezer verdient beter

Het succes van Wilders is volledig te danken aan zijn niet aflatende strijd tegen de uitwassen van de islam. Dat is op zich een nuttig streven, maar nooit heeft hij ook maar één poging ondernomen om een bindende en verbindende factor binnen de politiek en samenleving te zijn.

Geert Wilders en zijn partij hebben slechts één theoretisch maatschappelijke waarde. De hordes mensen die achter hem aanlopen verdienen beter. Een echte leider toont daadkracht, loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheden en biedt zijn kiezers een duidelijk perspectief. Dat is iets anders dan het ketelgeluid van Wilders. Geert gebruikt zijn kiezers ter meerdere eer en glorie van hemzelf en zijn partij. Het enige dat Wilders doet is zijn kiezers een worst voor houden om vervolgens achterover te leunen.

Geert Wilders kost de samenleving 20 miljoen

Dat roept de legitieme vraag op wat onze samenleving aan Wilders en zijn partij heeft. De man die alles en iedereen de maat neemt leidt een clubje mensen dat onder het mom van serieuze politiek de verdenking op zich laadt er puur voor zichzelf te zitten. De fractieleden laten zich op staatskosten goed betalen, bouwen in korte tijd een pensioen op waar de modale werknemer jaren voor moet werken en strijken, wanneer het misgaat, een mooi wachtgeld op.

Maar wat staat daar tegenover? Weinig. De beveiliging van Geert Wilders heeft de Nederlandse samenleving inmiddels het lieve bedrag van 20 miljoen euro gekost in tien jaar tijd. Dat is 2 miljoen euro per jaar. Wat is zijn tegenprestatie eigenlijk? Geert Wilders houdt zijn eigen partij in stand om Geert Wilders op het pluche te laten zitten, en met hem zijn slaafse secondanten.

Geert, ga iets anders doen

Als Geert Wilders een rechte rug had, dan zou hij de politiek voor gezien houden. Zijn partij de PVV houdt dan automatisch op te bestaan. Want een partij die van één man afhangt en in 10 jaar weinig tot niets gepresteerd heeft kan beter stoppen.

Geert, ga iets anders doen. Je kiezers zullen je op termijn dankbaar zijn.