Buitenland

BBC-kinderverkrachter Jimmy Savile profiteerde van angstcultuur en blinde verafgoding bij publieke omroep

25-02-2016 13:55

Leidinggevenden bij de BBC kwamen niet te weten wat Jimmy Savile jarenlang met tieners uitspookte door een cultuur van angst en verering. Medewerkers van de Britse publieke omroep waren bang om te klagen, vooral over gevierde sterren. Dat zegt oud-rechter Janet Smith in het verslag van haar onderzoek naar de misdragingen van de televisiepresentator.

Savile was een van de bekendste Britse televisiepersoonlijkheden. Na zijn overlijden op 84-jarige leeftijd in 2011 kwam aan het licht dat hij gedurende zestig jaar honderden slachtoffers, voornamelijk jongeren, had misbruikt. Het misbruik vond plaats in gebouwen van de BBC of in ziekenhuizen, waar Savile een graag geziene gast was vanwege zijn inzet voor de liefdadigheid. Hij verkrachtte onder anderen een jongen van tien en een meisje van dertien.

De BBC aanvaardt de conclusies van het rapport en biedt de slachtoffers verontschuldigingen aan. “Deze gebeurtenissen zullen altijd een bron van diepe spijt en schaamte zijn”, liet voorzitter Rona Fairhead van de raad van toezicht van de BBC weten. Zij beloofde maatregelen om een cultuuromslag teweeg te brengen.

Het schandaal kwam aan het rollen toen de BBC de uitzending van een documentaire schrapte waarin het wangedrag van Savile ter sprake kwam. De ophef hierover kostte de pas aangetreden directeur-generaal George Entwistle zijn baan. De zaak vormde aanleiding tot een politieonderzoek naar andere inmiddels op leeftijd geraakte BBC-coryfeeën, onder wie Rolf Harris en Stuart Hall. Beiden werden voor seksueel misbruik veroordeeld.

ANP