Een klein half jaar Brusselse verhalen levert minstens één grote conclusie op: met transparantie heeft de EU weinig te maken. De meeste politiek in Brussel vindt achter gesloten deuren plaats en is helemaal niet openbaar. Het belangrijkste voorbeeld zijn de vergaderingen van de Europese Raad, waar journalisten zich moeten behelpen met persverklaringen van regeringsleiders of ministers en allerlei andere persbriefings. Wat er echt aan de onderhandelingstafel gebeurt blijft in nevelen gehuld.
En zo gaat het bijna altijd. Hoe de Europese Commissie aan haar voorstellen komt is niet helder en hoe Europese fracties in het Europees Parlement intern tot consensus komen is zo goed als nooit openbaar. Hoe Europese besluitvorming verloopt weten we uit de theorieboeken, maar als we willen kijken wie er verantwoordelijk is voor een specifieke politieke beslissing, blijft dat vaak onduidelijk.
De komende maanden probeert deze rubriek hier een heel klein beetje verandering in te brengen. De afgelopen maanden beschreef uw verslaggever EU-politiek zoals die openbaar toegankelijk is voor journalisten: persbijeenkomsten, openbare debatten, inhoudelijke sessies, demonstraties en al dat soort zaken. Maar welke processen er achter die gesloten deuren plaatsvinden, kom je op die manier niet te weten. Daarom een oproep aan “onzichtbare Nederlanders in Brussel” om mee te werken aan een eenmalig interview. Doel: zichtbaar maken hoe de EU achter die gesloten deuren werkt.
Zonder uw medewerking is geen totaalbeeld van de EU mogelijk. We kunnen veel over de EU te weten komen, maar niet wat er in achterkamers gebeurt. Daarom wil ik u interviewen voor deze rubriek. U kunt anoniem meewerken: indien ik op basis van het interview een artikel schrijf, krijgt u vooraf inzage en wordt u indien gewenst met een pseudoniem opgevoerd. We kunnen nadere voorwaarden afspreken. Als u alleen wilt spreken in de vorm van een achtergrondgesprek – wat dus niet direct een artikel oplevert – is dat ook mogelijk.
Deze interviews zullen gaan over hoe politieke processen achter gesloten deuren plaatsvinden. De focus ligt daarbij op het proces en niet op inhoudelijke politieke dossiers. Ik ben onder andere op zoek naar de volgende personen:
Alle inzendingen worden vertrouwelijk behandeld. Interviews vinden plaats tussen nu en eind juni op een voor de geïnterviewde geschikte locatie in Nederland of Brussel. Denkt u iemand te kennen die geschikt is voor deze serie interviews? Het wordt zeer op prijs gesteld als u deze persoon op deze oproep wijst. Interviews kunnen desgewenst ook plaatsvinden in het Engels.
Neem contact op met Chris Aalberts via email: [email protected].
Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land.