Er zijn deze week in de opiniepeiling bijna 9000 mensen ondervraagd. Hoewel de verschuivingen in voorkeur beperkt zijn, blijken ze een bevestiging van de trend van de afgelopen weken.
De VVD stijgt 2 zetels naar 23 (en is daarmee 5 zetels gestegen sinds het Correspondents’ Dinner). Deze 2 zetels zijn van de PVV (naar 38) en CDA afgegaan (naar 18).
De PvdA is 1 zetel gedaald naar 8 en is daarmee op het laagste punt ooit gemeten terecht gekomen. De SP is er 1 gestegen (naar 17). D66 is naar 14 gezakt (-1), de laagste score sinds oktober 2012, GroenLinks is weer op 16 (+1), een evenaring van de hoogste score ooit.
Tegelijk is het fascinerend om dan te zien (pdf) dat als we een keuze bieden in tweetallen van een mogelijke premier Aboutaleb t.o.v. Rutte, t.o.v. Wilders en t.o.v. Buma, de PvdA-er Aboutaleb hoger scoort. Ten opzichte van Rutte scoort hij dan 10 procent meer. Ook bij PVV-kiezers doet hij het dan vrij goed (Rutte wint dan met maar 7 procent).
Daarbij dient wel meegenomen te worden de ervaringen van 6 jaar geleden. Toen burgemeester Cohen in maart 2010 de aanvoerder werd van de PvdA, stond hij ruim voor op de andere kandidaten. 2 maanden later was Rutte hem gepasseerd. (En toen was de uitgangspositie van de PvdA rond de 25 zetels). In het archief van www.peil.nl is dat nog goed terug te vinden.
Ten slotte zijn een aantal vragen gesteld over het al dan niet flexibiliseren van de arbeid. Van degenen met een vast contract zou 24 procent ZZP-er of flexwerker willen zijn. En van degenen met een flex-contract zou 74 procent een vaste baan willen hebben.
30 procent van de Nederlanders willen dat de regering het flexwerken bevordert en 40 procent wil dat het flexwerken wordt ontmoedigd. Bij VVD- en D66-kiezers is een voorkeur voor het flexwerken en bij kiezers van PvdA, SP, GroenLinks en PVV is er een voorkeur voor het tegengaan van flexwerken.
Titelfoto: Maarten Brante, die ook deze foto’s van Diederik Samsom maakte.