De ECB heeft zojuist het belangrijkste rentetarief, de marginale beleningsrente, naar nul procent geschroefd. Ook heeft de ECB besloten dat er nog meer obligaties moeten opgekocht, dat zal in de toekomst gebeuren voor tachtig in plaats van zestig miljard euro per maand.
De vraag die veel Nederlanders hebben, ook al begrijpen ze het niet helemaal (nobody blames them), is wat dit voor hen betekent. Het eerlijke antwoord op de vraag is: dat weten we niet precies.
Draghi wil de inflatie aanjagen. Dat probeert de ECB door het voor banken zo gemakkelijk mogelijk te maken bakken met geld over consumenten en investeerders uit te storten. Punt is dat dat vooralsnog niet gelukt is. De inflatie is naar het oordeel van de ECB nog steeds te laag (hoe erg dat is, moet u navragen bij bij monetair econoom @edinmujagic, die heeft daar wel ideeën over). Erg veel instrumenten heeft de ECB in ieder geval niet meer. Het enige waar nog echt ruimte zit is de hoeveelheid helikoptergeld opvoeren.
Het zou wel aardig zijn als de ECB-acties eindelijk het gewenste effect zouden sorteren want Nederlanders zijn niet per se gebaat bij deze superlage rentetarieven. Wij hebben namelijk enorme pensioenpotten die profiteren van een hogere rente. Als de rentes laag blijven, komen de dekkingsgraden nog verder in de gevarenzone en zal er gekort moeten worden. Tenzij de geriatrische lobby het voor elkaar krijgt om de rekenrente te verhogen. Dan wordt er niet gekort, maar zitten volgende generaties met het probleem van te lage dekkingsgraden en betalen zij het gelag.
Verdere duiding en instant updates bij de persconferentie van Draghi bij de collega’s van Das Kapital.