“Ja, al was het maar omdat we onder hetzelfde hemeldak slapen, en uit medemenselijkheid verplicht zijn elkaar de helpende hand toe te steken. Zo voel ik het in elk geval heel sterk. Mensen in oorlogsgebieden of in grote armoede hebben er niets voor gedaan om daar geboren te worden, net zomin als jij of ik er iets voor hebben gedaan om hier geboren te worden. En het feit dat ik zoveel geluk heb gehad, bepaalt dat ik mij schatplichtig voel.”
Ik besef dat niet iedereen het zo voelt, maar toch denk ik dat het voor ons allemaal geldt. Veel mensen hebben geen idee hoe geprivilegieerd ze zijn. Geen idee!
Ik vraag je niet met een EHBO-koffertje naar Syrië te rennen, wat ik je vraag is een klein stukje solidariteit.
En laten we wel wezen: er zijn heel duidelijke parallellen tussen onze tijd en de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Ook Nederland heeft toen zijn uiterste best gedaan Duitse Joden zoveel mogelijk in Duitsland te houden.
We hebben er zelf voor gezorgd dat het draagvlak steeds dunner begint te worden, door te roepen dat ze onze dochters komen verkrachten; Wilders met zijn testosteronbommen. En dan Zijlstra, die beweert dat ze komen omdat cosmetische ingrepen hier vergoed zouden worden. Voeg daar PvdA’ers als Timmermans en Samsom aan toe, die zeggen dat 60 of 50 procent van de vluchtelingen niet uit oorlogsgebieden komt en daar gaat je draagvlak.”
Tineke Ceelen is directeur van Stichting Vluchteling en zit eigenlijk nooit verlegen om een Godwin of een emmer bomvol naïeve cliché’s die hun oorsprong hebben in de Nederlandse traditie van christelijke naastenliefde. Rationele argumenten, die niet haaks staan op de realiteit, daarentegen zijn dan weer een stuk moeilijker, zo blijkt uit dit prima interview in Trouw.