Politiek

SP: Geheime diensten lieten El Bakraoui lopen

24-03-2016 21:56

De Tweede Kamer is bezorgd over de internationale samenwerking bij de terreurbestrijding. Ze vinden het geen goed teken dat de Belgische terreurverdachte Ibrahim El Bakraoui, die vorig jaar door Turkije naar Nederland werd uitgezet, niet bekend was bij de Nederlandse en internationale autoriteiten. El Bakraoui is een van de daders van de aanslagen in Brussel. SP-Kamerlid Ronald van Raak schrijft donderdagavond in een column op ThePostOnline dat de (internationale) geheime diensten El Bakraoui lieten lopen.

 

“Ibrahim el Bakraoui werd in Turkije opgepakt en het land uitgezet, kon zonder problemen via Amsterdam naar Brussel reizen, waar hij zichzelf opblies op het vliegveld van Zaventem. De komende dagen zullen Nederland, België en Turkije nog veel met de vinger naar elkaar wijzen. Maar dat neemt niet weg dat deze aanslag voorkomen had moeten worden. Na elke aanslag verzekert de regering ons dat de geheime diensten beter gaan samenwerken. Tot bij een volgende verschrikking blijkt dat terroristen opnieuw bekenden waren, maar toch informatie niet is uitgewisseld. Dat moet nu echt afgelopen zijn.”

 

PvdA en VVD

De conclusie is dat de samenwerking niet goed is gegaan, vindt Jeroen Recourt van regeringspartij PvdA. Maar de rol van Nederland daarin kan hij nog niet beoordelen, zei hij in een reactie op de uitleg die minister Ard van der Steur donderdag naar de Tweede Kamer stuurde. De VVD kon nog niet reageren.

Buma: ‘Buitengewoon amateuristisch’

CDA-leider Sybrand Buma vindt dat het hele proces ,,buitengewoon amateuristisch overkomt”. ,,Hier is heel veel misgegaan aan Turkse, Belgische en Nederlandse zijde. De internationale samenwerking ontbreekt en de informatie-uitwisseling is zeer gebrekkig gebleken.”

Wilders: ‘Nog duizend vragen’

Ook PVV-voorman Geert Wilders is niet tevreden. ,,Waarom is niet opgetreden bij bericht met very urgent erboven? Onbegrijpelijk. Waarom is later geen opsporingsbevel uitgegaan toen men mogelijk meer over hem wist? Wat wist de AIVD en de MIVD over hem? Kortom, nog duizend vragen!”

D66, GroenLinks en ChristenUnie

De zorgen van D66 zijn ook niet afgenomen. ,,De minister spreekt over ‘het systeem’ dat niet heeft gewerkt. Maar hoe zit het met de mensen die met dat systeem werken? Waarom is geen contact opgenomen met de Turkse autoriteiten?” vraagt D66-leider Alexander Pechtold zich af.

Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks vindt dat Turkije en België steken hebben laten vallen. ,,Maar ook Nederland probeert wel erg snel het eigen straatje schoon te vegen. De verdediging van het kabinet is wel erg formalistisch.” De ChristenUnie wil weten waarom de uitwijzing niet is opgemerkt en waarom er niet is doorgevraagd.

Vrijdag zal de Kamer schriftelijke vragen inleveren over de kwestie. Mogelijk is er dinsdag een debat over de aanslagen in Brussel.

Lees ook

TPO – Kabinet wist niet van achtergronden door Turkije naar Nederland uitgewezen terrorist Brussel

Ronald van Raak – Deze aanslag had voorkomen moeten worden

TPO/ANP