Politiek

Teeven: Demmink was geen verdachte in ‘Rolodex’ misbruik-onderzoek

21-04-2016 13:27

Voormalig topambtenaar Joris Demmink van het ministerie van Veiligheid en Justitie was eind jaren negentig geen verdachte in het zogenoemde Rolodex-onderzoek naar het misbruik van jonge jongens door hooggeplaatste personen. Dit verklaarde oud-staatssecretaris en voormalig officier van justitie Fred Teeven donderdag in een voorlopig getuigenverhoor bij de rechtbank in Amsterdam.

Teeven, nu Tweede-Kamerlid voor de VVD, wordt verhoord op verzoek van een vermeend slachtoffer van Joris Demmink. Deze man, zelf niet aanwezig, zegt dat hij de oud-topman van Justitie eind jaren tachtig als klant had. Hij was toen vijftien jaar.

Teeven wil geen namen noemen

In 1997 en 1998 gaf Teeven leiding aan het geheime Rolodex-onderzoek. Hij beriep zich donderdag op zijn geheimhoudingsplicht bij de vraag of hij tijdens dat onderzoek verder ‘nooit iets had gehoord’ over Demmink. Ook op de vraag op welke personen het Rolodex-onderzoek zich precies richtte wilde hij niets zeggen.

Het Rolodex-onderzoek liep stuk doordat informatie uitlekte. Als gevolg daarvan leverden onder meer huiszoekingen weinig tot niets op. Zowel toenmalig hoofdofficier van justitie Vrakking als Teeven zelf was destijds ‘zeer ontstemd’ over die gang van zaken. “Maar we kregen niet helder hoe het zat.”

Demmink vroeg of hij verdachte was geweest

Teeven ontmoette Demmink voor het eerst persoonlijk in oktober 2010, na zijn benoeming tot staatssecretaris van Justitie. “We hebben toen wel even gesproken over het verleden”, aldus Teeven. “Hij had wel eens iets gelezen, ik had zijn naam wel eens in de media gezien. We hadden elkaar nooit ontmoet en werden ineens aan elkaar gekoppeld” Demmink vroeg destijds of hij verdachte was geweest. Teeven: “Nee, zei ik toen.”

Geheimhoudingsplicht terecht?

De rechter-commissaris beslist later nog of Teeven zich terecht heeft beroepen op zijn geheimhoudingsplicht. De advocaten van Bart van Well, de man die om het verhoor van de oud-staatssecretaris had gevraagd, maakten er bezwaar tegen omdat in hun ogen zo te veel onduidelijk blijft. In de kwestie worden meerdere mensen gehoord, onder wie Demmink zelf. De verklaringen kunnen worden gebruikt als later eventueel aangifte tegen de oud-topman van Justitie wordt gedaan.

Lees ook

Dossier Joris Demmink

ANP