Een Amerikaanse journalist die in Turkije werkt en woont komt na een bezoek aan Italië het land niet meer in. Freelancer David Lepeska, die schreef voor de Guardian, Al Jazeera, Foreign Affairs en nog een aantal andere publicaties, kreeg van immigratieambtenaren op de luchthaven van Istanbul te horen dat op zijn visum een “inreisverbod” was geplaatst.
Na ruim twintig uur wachten liet Lepeska via Twitter weten dat hij maar het vliegtuig nam naar Chicago. “Mij is geen reden gegeven voor het inreisverbod, noch een bevestiging dat dit blijvend of tijdelijk is”, zei hij.
Een Turkse functionaris zei dat Lepeska niet over een perskaart of journalistenvisum beschikte, noch in dienst was van een mediabedrijf. Het is geen kwestie van persbreidel, maar van procedures, zei hij. “Personen die de juiste wettelijke wegen volgen, krijgen niet met zulke problemen te maken.”
Permanente buitenlandse correspondenten in Turkije dienen bij het bureau van de premier accreditatie aan te vragen.
Deze maand werden al een journalist van de Duitse publieke televisie en een vertegenwoordiger van een Russisch persbureau geweerd. Ook een Griekse fotograaf van een Duitse krant werd zaterdag op de luchthaven van Istanbul de toegang tot Turkije ontzegd. In februari en maart werd correspondenten van het Noorse Aftenposten en het Duitse Der Spiegel accreditatie geweigerd.
Turkse journalisten en media werden in de afgelopen maanden vervolgd, onder curatele gesteld, opgedoekt of uit de lucht genomen.
De regering ontkent de pers monddood te willen maken. Zij zegt alleen aan ondersteuning van verboden militante groepen een eind te willen maken.
Anp