De programmering van de publieke omroep staat vanaf donderdag een week lang voor een groot deel in het teken van 4 mei (dodenherdenking) en 5 mei (Bevrijdingsdag). De eerste uitzending in dat kader is donderdagavond een portret van Claude Lanzmann. Hij is de regisseur van Shoah, een negen uur durende Holocaust-documentaire uit 1985.
Shoah zelf wordt ook uitgezonden en wel in twee delen op zaterdag- en zondagavond.
Voor jongeren zijn onder meer films (Snuf de hond in oorlogstijd, Oorlogsgeheimen) en het ‘sociale experiment’ Dictator, waarbij acht jongeren een week worden opgesloten in een oude gevangenis.
Zoals ieder jaar zendt de publieke omroep op 4 mei de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam uit. Op 5 mei is er een verslag van Bevrijdingsdag en verschillende festivals. De commerciële tv-zenders van RTL en SBS zenden op 4 mei de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte bij Wassenaar uit.
Dit meldt het ANP.
De kijkers worden weer vergast op buitengewoon verrassende programmering, zoals u ziet. Claude Lanzmann, laten we dát eens uitzenden! Uiteraard valt niet uit te sluiten dat er qua actualité ook de nodige (en onterechte) parallellen worden getrokken met de huidige vluchtelingencrisis en vanzelfsprekend is elke vorm van humor, satire en kritiek op de manier waarop de jaarlijkse emo-porno door de strotten van de belastingbetaler wordt geduwd, bij voorbaat respectloos.
Want vrijheid moeten we vieren enzo maar dan wel volgens de beslist fatsoenlijke protocollen waarin De Oorlog als eeuwigdurend ijkpunt het middelpunt is op het altaar van de verstikkende babyboommoraal, naadloos voortgezet door de millennials. Ook zal het komende week gewoon mogelijk blijken om in één adem zowel ‘dit nooit meer’ als ‘je mág wel alles zeggen, maar het hoeft niet en met vrijheid van meningsuiting komt ook een stukje verantwoordelijkheid’ te zeggen.
Mensen die in deze tijden beter af zouden zijn achter een draaiende boekenkast (niet-politiekcorrecte opiniemakers, PVV-politici, homoseksuele asielzoekers/bewoners van oude stadswijken, Ebruus, joden, ja gewoon weer de joden!, cartoonisten, critici van Ottomaanse dictators) zullen we niet te zien krijgen. Wie wel? Asieleisers, islamofobiedrammers, fossielen van de oude NPO-garde, rappers van de medelandse persuaasie, tafeldames, Volkslied-afschaffers en andere types waar we die verdomde oorlog niet mee zouden hebben gewonnen.
Enfin. Let u een beetje op De Tóón, de komende week. Haal bloembollen en chichoreikoffie in huis want dat Shoah is een enorm lange zit. Voor de allerkleinsten is er ‘Snuf, de hond in oorlogstijd’, kán, maar beter begint u het Moreel Besef over De Oorlog van uw koter op te bouwen door hem de openingsscene van Saving Private Ryan te laten zien, gevolgd door Hans Teeuwen versus de Meiden van Halal. Op school zal het arme schaap namelijk overvoerd worden met lauwe correctdrek en voor u het weet is uw nageslacht uitverkoren om dat afschuwelijke scholierengedicht op de Dam op 4 mei voor te dragen en daarvoor moet hij/zij een onuitstaanbaajre Gojrdel-ejR aanleren en dat nie wieder.
De Tweede Wereldoorlog in Nederland, 1940 – eeuwigheid. Het naoorlogs verzet zit klaar om iedereen die niet binnen de door NPO en Stichting 4 en 5 mei vastgestelde prikkeldraadversperringen de vrijheid viert, heel verschillig en vrijheidslievend moreelstandrechtelijk te fusilleren. Ze hebben een hashtag en zijn niet bang die te gebruiken, dus wees gewaarschuwd: #respectloos is het nieuwe ‘moffenhoer’.
Zelf ga ik oorlogsgraven bezoeken. Des nachts, na sluitingstijd, als de schoolklassen en camera’s en burgemeesters die politie-agenten op asielkritisch twitterende burgers afsturen, weg zijn. Ik zal de kransen waar stageplekloze medeburgerjongeren mee gevoetbald hebben, voorzichtig terugleggen.
Daarna loop ik langs de rijen en rijen dooie geallieerden, mompelend. “Sorry jongens. Als jullie dit geweten hadden. Alsnog een vijandelijke invasie, die lijnrecht indruist tegen alles waar jullie voor streden. En geeneens wat stumperds op fietsen met WOI-materiaal op de Grebbeberg deze keer, oh nee, welkomstliederen! Verder hebben we het alsmaar over De Tóón, want vrijheid is vooral kwetsend tegenwoordig. Liggen jullie dan. Elk jaar op 4 mei de grafrust verstoord om als morele frontsoldaat gemobiliseerd te worden teneinde de Nederlandse braafburger van een onwrikbaar fatsoenskader te blijven voorzien. Een zombieleger voor het verdedigen van schijnvrijheid, want je mág wel alles zeggen, MAAR..Dus ja. Lullig. Het spijt me. Maar gelukkig heeft de NPO een themaweek. Is het niet allemaal voor niets geweest.”