Turkijedeskundige Erik-Jan Zurcher, hoogleraar Turkse talen en culturen aan de universiteit Leiden, geeft een hoge Turkse onderscheiding terug die hij in 2005 heeft gekregen. Hij doet dat wegens onder meer de onderdrukking van journalisten en wetenschappers, de islamisering van de samenleving, de aantasting van de rechtsstaat en het aanwakkeren van de strijd met de Koerden, zo schrijft hij maandag op de opiniepagina van NRC Handelsblad.
In 2005 kreeg Zurcher “een diploma en een reusachtige, gouden medaille” van de ambassade omdat hij zich inzette voor de toetreding van Turkije tot de EU. Inmiddels vindt hij dat dat Turkije onder het bewind van Erdogan geen lid van de unie kan en mag worden.
Volgens Zurcher gebruikt Erdogan zijn “machtsmonopolie om islamitsche normen en waarden steeds meer bepalend te laten zijn in de maatschappij. Het is intussen op de meeste plaatsen heel wat makkelijker een gebedsruimte te vinden dan een verkooppunt voor alcohol.”
Citaten uit het opiniestuk:
“Maar waar ik helemaal fout zat, was met mijn verwachting dat het toetredingsproces de democratische krachten in Turkije zou versterken en dat het de groei van de rechtsstaat onomkeerbaar zou maken. Waarschuwingen van secularistische Turken dat Erdogan de EU en het toetredingsproces gebruikte om zijn interne vijanden uit te schakelen en geleidelijk de rol van de islam in de maatschappij te vergoten, deed ik af als bekrompen bangmakerij. Maar ik had het bij het verkeerde eind en zij hadden gelijk.
– De media zijn aan banden gelegd en fungeren of als propagandaorganen van de regering of plegen zelfcensuur.
– Duizenden Turkse burgers worden vervolgd wegens belediging van de president.
– Europese burgers die zich kritisch over Erdogan uitlaten, zoals Ebru Umar, worden door Turkije vervolgd.
– Intussen gebruikt de partij haar machtsmonopolie om islamitische normen en waarden steeds meer bepalend te laten zijn in de maatschappij. Het is intussen op de meeste plaatsen heel wat makkelijker een gebedsruimte te vinden dan een verkooppunt voor alcohol.
Turkije heeft zich niet in de richting van Europa ontwikkeld, zoals in 2002-2006 het geval leek, maar sinds 2007 juist van de EU af. Zover van haar af, dat van een lidmaatschap geen sprake meer kan zijn.
Dat zouden onze politieke leiders ook onomwonden moeten durven zeggen.”
Anp/TPO