Halbe Zijlstra ontvouwde zaterdag in een interview in de Telegraaf een asielplan, dat de instroom van asielzoekers moet begrenzen tot maximaal 15.000 asielzoekers per jaar. Dat is echter in strijd met de Europese verdragen. En die verdragen wil de VVD niet opzeggen. Daarmee is het totale verkiezingsprogramma van de VVD een contradictio in terminis en is het asielplan niet meer dan holle retoriek.
Pogingen om de asielstroom in te perken liepen tot nu toe spaak op de Europese regelgeving hierover. Gerd Leers, minister voor Immigratie en Asiel in het eerste kabinet Rutte, had immigratiebeperking als voornaamste opdracht meegekregen. De Europese commissie, in de persoon van Eurocommissaris Cecilia Malmström, blokkeerde echter alle voorstellen van Leers.
Er zijn drie manieren om de asielplannen van de VVD te realiseren:
1 Het wijzigen van Europese regelgeving
Zoals hierboven geschetst is deze route op korte termijn onbegaanbaar. Het wijzigen van Europese regels is een project van lange adem en valt, door het aannemen in 2007 van de Europese Grondwet (pardon, het ‘Verdrag van Lissabon’) inmiddels buiten de bevoegdheden van de Nederlandse politiek.
2 Nederland houdt zich niet aan de Europese verdragen
Dit is de tactiek die in Oost-Europa wordt gevolgd. Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije hebben lak aan de Europese regels met betrekking tot immigratie, negeren Europese besluiten op dat vlak en houden de grenzen vrijwel gesloten voor asielzoekers. In het verleden is Nederland, en ook de VVD, altijd het braafste jongetje van de klas geweest in Europa. Deze tactiek strookt dus niet met het beleid van de VVD.
3 Nederland verlaat de Europese Unie
Door de Europese Unie te verlaten heeft Nederland de handen weer vrij om zelf zijn asielbeleid te bepalen. De fractie van de VVD laat desgevraagd echter weten het verlaten van de Europese Unie ‘een krankzinnig idee’ te vinden en is ook niet bereid mee te werken aan een referendum hierover.
We zien dus dat de eerste route naar realisatie van het VVD-asielplan niet realistisch is en dat de tweede en de derde route in strijd zijn met het door de VVD gevoerde beleid en de door de VVD voorgestane politiek. De VVD víndt dus wel een hoop dingen over het asielbeleid, maar geeft via andere beleidsstandpunten aan er niets aan te gaan doen.
Met dit asielplan is het VVD-verkiezingsprogramma in strijd met zichzelf.
Het asielplan moet daarom worden beoordeeld als holle verkiezingsretoriek en als een doorzichtige poging om PVV-stemmers naar de VVD te lokken.