Reportage

#Bruslog: Een heugelijke dag met de Koning in het Europees Parlement

26-05-2016 11:57

De Koning arriveert woensdagmiddag bij het Europees Parlement. De automatische deuren zijn normaal gesloten want de ingang beneden is alleen voor officiële ontvangsten. Er ligt een rode loper en er staan hekjes zodat duidelijk is waar de Koning naartoe moet lopen. Na een wandeling van een dertigtal meters staat een blauw scherm met het logo van het Europees Parlement. Hier kunnen journalisten vanaf een kleine verhoging foto’s maken van de hoogwaardigheidsbekleders die hier langskomen.

En zo gaat het dus. Europarlementsvoorzitter Martin Schulz komt aangelopen en schudt de Koning de hand, waarna ze samen over de rode loper richting het scherm lopen. Daar gaan ze stijfjes naast elkaar staan met hun gezicht naar de fotografen. Het Wilhelmus klinkt en vervolgens het Europese volkslied. Ondertussen fotograferen de fotografen er lustig op los. Ze hebben alle tijd, maar dit is dan ook het enige moment dat ze een foto mogen maken. De Koning en Schulz schudden elkaar nogmaals de hand en lopen richting de lift. De taak van de fotografen zit er voor vandaag alweer op.

Wat gebeurt er op de publieke tribune?

De publieke tribune zit ruim een uur later afgeladen vol. Meerdere Europarlementariërs en medewerkers hadden dat zeker niet verwacht: “er komen hier zo vaak staatshoofden langs”, klinkt het verveeld. Toch zitten er op de perstribune (!) opmerkelijk veel medewerkers van Europarlementariërs en ook de zaal zelf is redelijk gevuld. De Koning praat twintig minuten lang over Europese idealen. Opeens gaat er een mobieltje af door een pushbericht van RTL Nieuws. Ook bij TPO kon men niet wachten tot de toespraak was afgelopen.

Op de perstribune is de aandacht voor de toespraak beperkt. Een journalist heeft de tekst van de toespraak die ochtend al gehad. De medewerkers sturen elkaar app-jes. Zo blijkt Eurocommissaris Frans Timmermans een foto te hebben rondgestuurd waarop de onderkin van de Koning goed in beeld komt. Ook worden er grappen gemaakt over de manier waarop een Nederlandse Europarlementariër zich heeft uitgedost. Uw verslaggever mag niet schrijven wie, want dat ligt tussen de Nederlandse delegaties te gevoelig.

Langs de Koning of eerst maar stemmen?

Dan is het afgelopen en na prijzende woorden van Schulz gaat de Koning weer verder. Er is een afspraak met Nederlandse Europarlementariërs. Zij zijn door het ministerie allemaal uitgenodigd. Hun prioriteiten liggen soms echter elders. De SP komt niet want de een moest spreken in de plenaire zaal en de ander werd in beslag genomen door dienstenverdrag TiSA. Sophie in ’t Veld (D66) en Esther de Lange (CDA) komen te laat, want er zijn tegelijk met de afspraak met de Koning stemmingen. Anderen slaan die dan weer graag over. De Koning komt immers niet elke dag.

Er was eerder die middag al een bijeenkomst van de Koning met de fractievoorzitters. Daar zitten eigenlijk geen Nederlanders tussen. Bij de EVP mocht CDA’er Esther de Lange opperbaas Manfred Weber vervangen. Weber werd kennelijk niet warm of koud van de Koning. Bij GroenLinks en de SP weet men niet dat er een fractievoorzittersbijeenkomst is en blijft het onduidelijk of de eigen fractievoorzitter daarbij überhaupt is komen opdagen. Er komen hier wel vaker belangrijke mensen langs.

Hoe gaat dat, praten met de Koning?

De grote vraag is: hoe gaat dat, zo’n gesprek met de Koning? De Europarlementariërs hebben de Koning eerder op Paleis Noordeinde ontmoet. Toen was er veel meer tijd dan 25 minuten. Ook toen waren de meeste Nederlanders aanwezig. De afspraak van woensdag heeft de vorm van een receptie. Ambtenaren vertellen een Europarlementariër wanneer deze naar de Koning mag. Gesprekjes duren vervolgens hooguit twee minuten. De Koning heeft een grapje gemaakt over “de vier Baltische staten”. Dat zijn er in werkelijkheid drie en kennelijk was dat dus het grapje.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken vergezelt de Koning. Europarlementariërs kunnen dus ook met Koenders praten. Andere feestelijkheden zijn de twee soorten chips, de nootjes en de drie soorten drankjes. De receptie is helemaal bovenin in “de Presidentiële Dinerzaal” en dat is “alleen als er een heel bijzonder iemand komt”, vertelt een Europarlementariër.

De Koning heeft ook nog een aandenken aan deze heugelijke dag: een boek over startups van CDA’er Lambert van Nistelrooij. Helaas voor de Koning is dit boek eigenlijk bedoeld voor zijn broer.

Chris Aalberts doet onder de titel #Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land.