Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vrijdagmiddag in Amsterdam de vijf winnaars bekendgemaakt van een ontwerpcompetitie voor de positie van vluchtelingen. Zo bedachten ze innovatieve ideeën om de opvang en integratie van asielzoekers te verbeteren. De winnende ontwerpers krijgen allemaal 10.000 euro om hun concepten verder uit te werken.
Zo kwam de Iraans-Italiaanse Narges Mofarahian met de zogeheten Agrishelter, een onderkomen voor vluchtelingen dat is gemaakt van afbreekbare, lokale en duurzame materialen. De toekomstige bewoners kunnen die zelf opbouwen en ze zijn direct beschikbaar in elke stad. Het Zweedse The Green Card Team kwam met The Welcome Card, die toegang geeft tot maatschappelijke diensten en voordeeltjes.
Met het fotoagentschap Reframe Refugees willen de Nederlanders Marie-Louise Diekema en Tim Olland het beeld van vluchtelingen in uitzichtloze situaties veranderen. Ze kunnen hiervoor zelf foto’s maken met hun telefoons en deze uploaden op dit platform. Hier kunnen ze laten zien dat zij dezelfde dromen en ambities hebben als iedereen.
Verder viel een groep Brazilianen in de prijzen met Eat & Meet, een tot keuken omgebouwde netwerkbus. En het vijfde winnende project is Makers Unite, een samenwerking van Nederlandse en Griekse creatieven, waarbij producten worden gemaakt van oude reddingsvesten en rubberboten die achterblijven aan de Griekse kust.
Voor de What Design Can Do Refugee Challenge, zoals de ontwerpwedstrijd heet, stuurden ontwerpers en creatieven uit de hele wereld ideeën in. De jury kreeg in totaal 631 plannen uit zeventig landen. Bij de competitie waren ook de UNHCR en de IKEA Foundation betrokken.
“We hebben deze ontwerpers en kunstenaars nodig om met verbeeldingskracht en inventiviteit te kijken naar de grote uitdagingen van onze tijd”, zei Koenders over de competitie. “Of het nu gaat om de vluchtelingencrisis, toenemende verstedelijking of de gevolgen van de klimaatverandering. Het gaat om de wil om het verschil te maken. En om echte veranderingen in de wereld en in het dagelijks leven van gewone mensen te realiseren.”
(ANP)