Ook deze week zien we weinig verschuivingen. Per saldo leveren die wel de stijging van 1 zetel bij de PvdA en de daling van 1 zetel bij de PVV. Vergelijken we de scores nu met die van 1 jaar geleden dan zen we dat de grote winnaar van de afgelopen 12 maanden de PVV s en de grootste verliezer de SP. Met name de ontwikkelingen rondom het vluchtelingenvraagstuk heeft de electorale positie van de PVV in dat jaar versterkt en die van de SP verzwakt.
Omdat het de laatste Stemming is van dit Parlementaire jaar zijn er vragen herhaald die 5 jaar geleden over de EU en de euro zijn gesteld. Het laat goed zien welke ontwikkelingen er in de laatste 5 jaar zich op dat terrein hebben voltrokken.
5 jaar geleden zijn er een hele serie vragen gesteld in De Stemming over de EU en de euro en andere relevante zaken rondom Europa. Het is interessant om die resultaten te vergelijken met de standpunten nu, na hetgeen we in de afgelopen 5 jaar op dat terrein hebben meegemaakt.
Bij het vergelijken van de antwoorden naar stemgedrag is het belangrijk te beseffen dat de samenstelling van de groep kiezers in 2011 anders dan nu. PVV was toen ongeveer 15 zetels kleiner dan nu en de VVD en de PvdA resp. 10 en 15 zetels groter. Bij de analyse wordt het duidelijk dat bij voorbeeld de kiezers die nu (nog) bij de PvdA zitten duidelijk positiever staan t.o.v. de EU en de euro dan bij de -veel grotere groep- PvdA-kiezers uit 2011 het geval is. Dat houdt in dat met name de PvdA-kiezers uit 2011 die negatief staan t.o.v. de EU, de euro en de Europese eenwording, inmiddels die partij niet meer stemmen.
Bij de stelling “De EU moet uiteindelijk één land worden” is dat goed te zien. In 2011 gaf 25 procent van de PvdA kiezers van toen aan hiermee eens te zijn. Nu is dat 43 procent, veruit het hoogste percentage van alle partijen.
Uit de tabellen blijkt dat het oordeel over de bijdrage van de EU aan de economische groei en het voorkomen van oorlogen gelijk is gebleven (rond de 50 procent), maar dat bij de overige stellingen naar de toekomst toe men minder in de EU is gaan geloven. De volgende stellingen laten zien dat men minder positief is over de ontwikkelingen rondom de Europese eenwording. Bijna 50 procent wil dat het verdrag van Schengen opgezegd wordt met -wederom- grote verschillen tussen kiezers van PVV en SP en kiezers van PvdA, D66 en GroenLinks. De verschillen zijn nog groter t.a.v. het uittreden uit de EU.