Mohamed Abrini, de ‘terrorist met het hoedje’, bekend van de aanslag op de luchthaven bij Zaventem beweert dat Salah Abdeslam bij de aanslagen in Parijs een veel grotere rol speelde dan gedacht. “Wat ik weet over Salah, is dat hij op enkelen na alle mensen is gaan ophalen die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs en die uit Syrië kwamen”. VTM Nieuws, een Belgische commerciële televisiezender, heeft de verslagen van de verhoren van Abrini na diens arrestatie naar eigen zeggen kunnen inzien.
“Ik weet dat Salah die mensen ging ophalen en ze afzette op schuiladressen. Ik weet dat, want ik heb met hen geslapen in een appartement. Dan verneem je veel”, zo heeft de terrorist verklaard. Mohamed Abrini werd twee dagen voor de aanslagen in Parijs met Abdeslam gefilmd bij een tankstation op de snelweg richting Franse hoofdstad. Hij bestuurde de Renault Clio die twee dagen later bij de aanslagen werd gebruikt. Hij werd 8 april opgepakt.
Volgens Abrini betekent een opsporingsbevel ook niets, “Ik ging van café naar café, en rustte overdag uit in een park in Vorst. Weet u, internationaal aanhoudingsmandaat [..] het betekent niets, Ik liep dagelijks langs militairen en politiemensen, niet met bedekt gezicht, maar met een pet.” Volgens hem hebben “grenscontroles nog nooit een aanslag tegengehouden”.
Een Franse parlementaire commissie heeft vastgesteld dat de Belgische inlichtingendiensten hebben verzuimd Frankrijk door te geven dat Abdeslam, het enige overlevende vermoedelijke lid van de terreurcel achter de aanslagen in Parijs november vorig jaar, was geradicaliseerd. De Franse politie hield Abdeslam enkele uren na de aanslagen bij de Belgische grens staande, maar was niet op de hoogte van zijn jihadistische overtuigingen en activiteiten. Ze liet hem daarom weer gaan. Abdeslam was in België vooral bekend als crimineel. Over zijn radicalisering had de Belgische veiligheidsdienst weinig informatie, zo zeiden de Belgen in een reactie op het Franse verwijt.
Abdeslam dook onder in Brussel en werd pas in maart opgepakt. De Franse politie hield hem staande omdat België in het Schengen-informatiesysteem slechts had opgenomen dat hij een strafblad had. Volgens de commissie valt de Franse politie derhalve niets te verwijten.
(TPO/ANP)