Binnenland

Policorwatch: woningen en psychosociale zorg voor vluchtelingen

04-07-2016 12:36

Het regent. Het is vakantietijd. Daarom van ons, voor u, het TPO Verkansieboek Leuk Voor Thuis Doe-ding voor het hele gezin. Opdracht: zoek uit hoe lang de wachtlijst in uw regio/gemeente is voor een sociale huurwoning. Zoek behalve de gemiddelde wachttijd vooral ook even specifiek op gezinswoningen, voor extra jolijt.

Zoek daarna de wachttijd op voor psychische hulp in uw regio. Speel met variabelen als ernst van de aandoening, gevaar voor uzelf en voor anderen en ziektegeschiedenis. Lees daarna de onderstaande berichten, voor u geselecteerd uit de ANP-berichtenfeed. Breng uw emoties na het lezen hiervan onder woorden. Extra uitdaging probeer hierbij beslist niemand in de kaart te spelen. Succes!

ANP-bericht nummer 1:

De woningcorporaties willen de komende drie jaar 14.600 nieuwe woonplekken creëren voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Dit blijkt uit een enquête van branchevereniging Aedes onder 134 woningcorporaties, die samen bijna de helft (48 procent) van de corporatiewoningen in Nederland bezitten.

Het gaat voor bijna de helft om gezinswoningen. Daarnaast zullen er ook tijdelijke of mobiele woningen en woningen voor alleenstaanden worden gerealiseerd. Volgens de enquête gebruikt een vijfde van de corporaties de subsidie van de Rijksoverheid voor de huisvesting van vergunninghouders. Deze subsidie is bedoeld voor het bouwen van kamers in nieuwbouwwoningen of omgebouwde panden. De meesten maken hier geen gebruik van omdat ze dan minder huur kunnen vragen.

De corporaties ondervinden ook problemen bij de huisvesting omdat de woningvoorraad in een gemeente te klein is of door het lage aantal woningen dat vrijkomt. Een kwart van de corporaties vindt dat ze tegenwerking krijgt door bouwregelgeving en bestemmingsplannen.

ANP-persbericht nummer 2:

In opdracht van ZonMw heeft Arq Psychotrauma Expert Groep een inventarisatie opgesteld van de initiatieven in Nederland om psychosociale hulp te bieden aan vluchtelingen en asielzoekers. Uit dit rapport, genaamd ‘Veerkracht en vertrouwen’, blijkt dat er heel veel aanbod is, in zowel de noodopvang als in de asielzoekerscentra als in de gemeenten; zowel door professionals als door vrijwilligers. Het aanbod is echter versnipperd en varieert per locatie; de vele bouwstenen missen cement.

Daarnaast is er geen eenduidigheid, noch zijn er richtlijnen, voor de screening en signalering van psychosociale problematiek en hoe deze kunnen worden opgevangen en geduid. Er is behoefte aan een eenvoudig ‘instrument’ voor professionals en vrijwilligers waardoor zij de problemen kunnen duiden. Bovendien hebben zij behoefte aan een routekaart richting relevante en toegankelijke zorg.

Ook is er geen eenduidige manier van informatieoverdracht, noch borging van de continuïteit in zorg vanaf de noodopvang. Dit wordt, in verband met de regelmatige verhuizingen van vluchtelingen, als zeer negatief ervaren en als risico benoemd, met name voor kinderen. Een datasysteem waar de vluchteling zelf regie op heeft kan de continuïteit van zorg verbeteren.

ZonMw gaat het rapport aanbieden aan de ministeries van VWS, VenJ en SZW, met als doel om te bepalen hoe de aanbevelingen uit dit rapport aangepakt kunnen gaan worden.