Politiek

Henk Kamp: Bijna het gehele kabinet gebruikt privé-mail voor zakelijke stukken

06-07-2016 17:18

Een groot deel van het kabinet gebruikt privé-mail accounts voor het ontvangen van zakelijke stukken. Maar er worden door ambtenaren geen staatsgeheime stukken of vertrouwelijke documenten naar deze email-adressen verstuurd. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer.  Toch laat Kamp zijn privé-Gmail onderzoeken door de overheid. De bewindsman kwam in mei in opspraak omdat hij zijn privé Gmail-account gebruikte voor het doorsturen van zakelijke documenten. Een account dat in 2014 gekraakt bleek.

Over het privé-mail gebruik van zijn collega’s zegt Kamp:

 

“Alle bewindspersonen hebben aan de minister-president laten weten dat zij in verschillende mate (en in sommige gevallen geen) gebruik maken van een privé e-mailaccount voor werk gerelateerde e-mails, maar daarbij rekening houden met de aard van de informatie (het betreft geen als staatsgeheim gerubriceerde informatie).”

 

Ambtenaren maken keuze wat door te sturen

Informatie met de rubriceringen Departementaal Vertrouwelijk, Staatsgeheim Confidentieel, Staatsgeheim Geheim of Staatsgeheim Zeer Geheim worden volgens Kamp niet naar privé-adressen van ministers en staatssecretarissen gestuurd. Bovendien is het de verantwoordelijkheid van ambtenaren wat zij doorsturen naar hun bewindspersonen. “Voor het doorsturen van informatie naar privé-mail geldt: de medewerker bepaalt dan per geval of de betreffende informatie doorgestuurd kan worden. Automatische doorzending van alle mail naar een privé-adres of andere onveilige omgeving wordt dan ook niet toegestaan omdat dan niet per bericht door de medewerker beoordeeld kan worden of de informatie naar een onvoldoende veilige omgeving kan worden gestuurd.

Onderzoek naar privé-mail account

Kamp zei eerder al gebruik te blijven maken van zijn privé-mail. Toch heeft hij de Auditdienst Rijk – de organisatie binnen de Rijksoverheid die zich bezighoudt met onder meer accountantscontrole en risico-onderzoek – opdracht gegeven te kijken of er toch vertrouwelijke informatie naar zijn privé-mail is verstuurd. Wanneer dat onderzoek is afgerond zal hij de Tweede Kamer over de uitkomsten informeren. Kamp deelt het account met zijn vrouw: “Ik heb geen aanleiding te veronderstellen dat andere mensen dan mijn echtgenote en ik, beschikken over de inloggegevens van het privé e-mailaccount.”

Update 17.33 – D66 wil onderzoek naar alle privé-mail accounts kabinet

D66-Kamerlid Kees Verhoeven tegen het ANP:

“Het is zorgelijk dat niet kan worden uitgesloten of er staatsgeheimen zijn gelekt. Omdat blijkt dat meerdere ministers hun privé-e-mailaccount gebruiken voor hun werkmail, wil D66 dat het ADR-onderzoek wordt uitgebreid naar alle ministers.”