Opluchting en triomf voor kunstenaar Tinkebell (pseudoniem van Katinka Simonse) bij de Amsterdamse rechtbank woensdag. Die laatste oordeelde dat Omroep Brabant de fout in is gegaan met het verknippen van een interview met Tinkebell.
Inzet van het juridisch treffen was een telefonisch interview uit februari vorig jaar. De kunstenaar had zich het lot aangetrokken van Feda Amiri. De Afghaan werd na achttien jaar het land uitgezet omdat hij een zogenaamde 1F’er is: verdacht van ernstige misdaden of mensenrechtenschendingen tijdens zijn werk voor de Afghaanse geheime dienst in de jaren tachtig. Zijn gezin mocht in Nederland blijven. Die uitzetting van Amiri verliep in januari 2015 niet vlekkeloos. Volgens toenmalig staatssecretaris van asielzaken Fred Teeven (VVD) waren ‘dwangmiddelen’ ingezet. Later bleek dat – zonder dat Teeven dit aan de Tweede Kamer had gemeld – hierbij geweld was gebruikt. Amiri werd ‘met kracht’ uit het vliegtuig gehaald en kreeg een bodycuff met beenband aangelegd. Daarbij wordt iemand op zijn buik gelegd en worden de enkels aan de rug gebonden. Met deze bodycuff werd Amiri het vliegtuig ingedragen. Maar: volgens de Koninklijk Marechaussee raakte hij hierbij niet gewond.
In februari trof dochter Tamana samen met Tinkebell haar vader aan in een ziekenhuis in Kabul, Afghanistan. Tinkebell gaf vervolgens vanuit Kaboel een interview aan Omroep Brabant. En dat leverde de volgende kop op: ‘Afghaanse Feda Amiri en dochter Tamana voeren toneelstukje op over verwondingen bij uitzetting’ (Artikel voor zolang het nog kan hier). Tinkebell voelde zich genept. Het telefoongesprek duurde anderhalf uur en de uitspraken over het ‘toneelstukje’ waren gebaseerd op een hypothetische stelling: ‘Stel dat het een toneelstukje was geweest’. Bovendien gebruikte de omroep beelden die ze had gemaakt in Afghanistan. De kunstenaar stapte naar de rechter.
De rechtbank oordeelde dat Omroep Brabant het interview heeft verknipt en auteursrechten heeft geschonden. Bovendien moet Omroep Brabant rectificeren en heeft Tinkebell recht op een schadevergoeding. Met de gebeurtenissen rondom Amiri en zijn familie is de kunstenaar nog niet klaar. Tinkebell crowdfund een film genaamd DIY over het onderwerp.