Buitenland

Justitie in Parijs wilde camerabeelden islamitische terreuraanval Nice laten vernietigen

21-07-2016 19:08

Het stadsbestuur van Nice is afgelopen woensdag op bevel van justitie in Parijs gevraagd om beveiligingscamerabeelden van de islamitische terreuraanslag op 14 juli in Nice ‘compleet te vernietigen’. Het zou gaan om bewijsbeelden die zijn opgenomen door zes specifieke camera’s in een periode van 24 uur, inclusief het begin van de aanslag op de promenade, meldt Le Figaro.

Maar het stadsbestuur van Nice heeft geen gehoor kunnen geven aan dit verzoek. Het stadsbestuur zelf zou dan kunnen worden vervolgd voor het verduisteren van bewijsmateriaal. Bovendien heeft geen van de medewerkers in Nice de wettelijke bevoegdheden om beelden van beveiligingscamera’s te verwijderen.

Volgens het stadsbestuur van Nice is dit de eerste keer dat ze het verzoek kregen om bewijsmateriaal te vernietigen.

Het parket in Parijs laat aan Le Figaro weten dat het verzoek noodzakelijk was ‘voor de bescherming van de waardigheid van de slachtoffers’ en moet worden voorkomen ‘dat de beelden in verkeerde handen vallen’. Bovendien kunnen de beelden maar beter worden vernietigd omdat ze ‘anders misbruikt zouden kunnen worden door jihadisten’.

Het verzoek gaat echter alleen om enkele specifieke beelden die op de vele uren aan opnames staan. Gedeeltelijk verwijderen van beelden zou echter onmogelijk zijn waardoor opdracht werd gegeven dan maar alle beelden te verwijderen.

De beelden zijn inmiddels in het bezit van diverse politiediensten, veiligheidsdiensten en zelfs de brandweer. Bovendien heeft ook de president zelf een kopie van de belangrijkste bewijsbeelden.