Stukje dak-boven-je-hoofd-cijferonderzoek door Follow The Money. Die zochten uit of de wachttijd voor een sociale huurwoning ergens aan is gekoppeld, bijvoorbeeld aan het al dan niet sociale of liberale beleid van het stadsbestuur. Daarvoor bekeek FTM in 20 steden de wachttijd voor een sociale huurwoning en de gemiddelde WOZ-waarde van de woningen. Wat blijkt: de inschrijfduur voor een sociale huurwoning lijkt gekoppeld te zijn aan de gemiddelde WOZ-waarde. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe langer de inschrijfduur.
Terwijl je zou verwachten dat in steden met een hoge WOZ-waarde mensen een hoger inkomen hebben (anders zou de vastgoedmarkt ook niet bestaan uit dure koophuizen) en dus geen recht hebben op een sociale huurwoning waardoor de wachtlijst klein zou moeten zijn.
Ook opvallend: sommige grote danwel forse steden, zoals Rotterdam en Leeuwarden, hebben een wel erg lage gemiddelde WOZ. Een dergelijk lage gemiddelde WOZ kom je ook tegen in bekende krimpgebieden als Groningen en Limburg, waar jongeren wegtrekken en de vastgoedmarkt nauwelijks groeit.
Meer van dit, plus de cijfertjes ter verantwoording, leest u via Blendle (zie knop onder begin artikel op FTM).
Sluiten wij af met een veelzeggend citaat:
“Als na 70 jaar modern sociaal woningbeleid de WOZ-waarde de allesbepalende factor blijkt voor de lengte van de inschrijfduur, moet worden gevreesd dat de wethouders Wonen in dat opzicht alleen maar kunnen rommelen in de marge.”