Binnenland

Experts verwachten geen ‘zware aardbevingen’ in Groningen

10-08-2016 14:39

In maart van dit jaar kwamen in Amsterdam zesendertig deskundigen vanuit de hele wereld bij elkaar voor een overleg, gebaseerd op alle beschikbare gegevens uit de Groninger ondergrond. Er werd van gedachten gewisseld over de te verwachten maximale zwaarte van aardbevingen in Groningen, veroorzaakt door gaswinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in onder meer het Slochterenveld.

De door de experts overeengekomen kans op zwaardere aardbevingen, met een magnitude van 5.0 of hoger, is ten opzichte van eerdere inschattingen significant afgenomen. De verwachtingswaarde van de maximale zwaarte (magnitude) bedraagt nu 5.0 op de schaal van Richter.

Geïnduceerde en tektonische bevingen

Het overleg van de experts heeft geresulteerd in een kansverdeling van mogelijke maximale magnitudes van geïnduceerde (direct door gaswinning veroorzaakte) en tektonische (indirect door gaswinning veroorzaakte) aardbevingen in Groningen.

De resultaten van dit overleg zijn vastgelegd in het uitgebreide “Report on Mmax Expert Workshop”,  met daarin zowel de hoofdconclusies als alle individuele bijdragen van de workshopdeelnemers. Dit rapport is nu in te zien.

aardbevingen-grun-png

Meest waarschijnlijke zwaarte

De meest waarschijnlijke magnitude van een zwaardere beving dan dusver is volgens het internationale panel van experts 4.5 op de schaal van Richter, het gaat hier om een kans van 40 procent, op een ‘gemiddelde’ aardbeving. Groningen moet nog steeds rekening houden met een ‘Vrij Krachtige’ beving, met een magnitude van 5.0 volgens de schaal van Richter. De kans hierop is rond de 25 procent. ‘Krachtige’ bevingen van 6 op de schaal van richter zijn met 7 procent kans onwaarschijnlijk. ‘Zware’ aardbevingen zijn vrijwel uitgesloten.

De inschatting van de experts valt hiermee significant lager uit dan de inschatting van 5.75, die tot dusver in dreigingsberekeningen is gebruikt. De nieuwe verwachtingswaarde komt overigens wel sterk overeen met eerdere inschattingen door kennisinstellingen TNO en KNMI.

Methode van inschatting

Tot dusver is in dreigingsanalyses steeds gewerkt met een onderliggende verdeling van de maximale magnitude die loopt van 5.0 tot en met 6.5 op de schaal van Richter, met een verwachtingswaarde van 5.75. Deze verwachtingswaarde werd gedefinieerd als de ‘gemiddelde’ maximale magnitude.

De aardwetenschappelijke experts hebben besloten om de magnitude-range meer realistisch te maken, door haar zowel naar onder als naar boven op te rekken. Dit heeft geresulteerd in een aangepaste zwaarte-bandbreedte van 3.8 tot 7.25, met een verwachtingswaarde van maximale zwaarte van 5.0.

Aardbeving Peelrandbreuk

De verlenging van de range naar boven is een direct gevolg van het besluit van de experts, om ook tektonische aardbevingen in ogenschouw te nemen. Dit type aardbeving is potentieel zwaarder dan geïnduceerde aardbevingen. De krachtigste tektonische aardbeving ooit waargenomen in Nederland, op 13 april 1992 bij de Peelrandbreuk in Roermond, had een magnitude van 5.8.

Tektonische aardbevingen kunnen worden veroorzaakt, doordat niet actieve breuken in de Groninger ondergrond geactiveerd worden door geïnduceerde aardbevingen. Om een idee te krijgen van het effect van zo’n ‘Vrij Krachtige’ aardbeving, kan een onderzoek naar de gevolgen van de aardbeving van 1992 in Roermond zinvol zijn.