Donderdag verscheen het verkiezingsprogramma van de PVV. Een opvallend dun plan want net als bij de Europese verkiezingen van 2014 zijn de voorstellen beperkt tot maar één enkel A4-tje. Daar is natuurlijk veel op aan te merken. Zeven klachten.
Ja, maar partijprogramma’s zijn dan ook meestal veel te lang. De meeste traditionele partijen brengen hele boekwerken uit. Hierdoor mist een duidelijk beeld van wat het belangrijkste is en bovendien zijn er nauwelijks mensen die deze programma’s lezen. Dit velletje van de PVV leest iedereen.
Ja, maar dat zou ook heel dom zijn. Een partij met een herkenbaar profiel gaat door op de ingeslagen weg, zeker als dat winst oplevert. Het stomste wat je kunt doen is iets totaal nieuws bedenken of met standpunten komen waardoor mensen in verwarring raken waar je voor staat.
Ja, maar daar gaat het ook niet om. Natuurlijk worden verblijfsvergunningen niet zomaar ingetrokken en weet de PVV ook niet hoe ze allerlei groepen asielzoekers gaat uitzetten. Maar het is wel duidelijk welke richting de PVV kiest. Achter dat standpunt staat nog een groot uitroepteken ook.
Ja, maar dat is dan ook het meest overschatte deel van zo’n programma. Natuurlijk kost het geld als Nederland uit de EU treedt – kijk maar naar de Brexit – maar partijen moeten in de eerste plaats duidelijk maken waar ze geld in willen steken. Bij de PVV in ieder geval niet in de EU.
Ja, maar dat zijn de belangrijkste thema’s niet. De PVV zegt niks over militaire operaties in het buitenland, openbaar vervoer en onderwijs. Bij de PVV is het een groot vraagteken wat Wilders daarvan vindt. PVV-stemmers boeit dit alles niks.
Ja, maar de PVV gaat sowieso niet meeregeren. Ook als de partij de grootste wordt wil niemand met ze samenwerken. Voor veel PVV-ers hoeft dat ook niet. Het gaat erom dat als de PVV hoog in de peilingen staat en hoog eindigt, andere partijen opschuiven in deze richting. Dat werkt al jaren zo.
Ja, maar alleen als je de traditionele partijen als uitgangspunt neemt. Geen enkel verkiezingsprogramma wordt werkelijkheid want na de verkiezingen worden altijd compromissen gesloten. Het gaat nu om wat de inzet van de partijen zal zijn. Was elke partij daarbij maar zo duidelijk als de PVV.
Chris Aalberts is komend half jaar de verkiezingsverslaggever van ThePostOnline. Ook deze journalistiek kost geld. Volgende week start daarom een crowdfundingactie voor dit nieuwe project.