NFL-speler van kleur Colin Kaepernick heeft een ophef-touchdown gescoord door niet op te staan toen het volkslied werd gespeeld voorafgaand een een wedstrijd tussen zijn team de 49ers en de Green Bay Packers.
“Ik ga niet opstaan om trots te tonen voor de vlag van een land dat zwarten en kleurlingen onderdrukt”, zo motiveerde hij zijn actie. “Dit is voor mij groter dan football en de andere kant op kijken zou ik egoïstisch vinden. Er liggen lijken op de straten en mensen krijgen betaald verlof en komen weg met moord.”
Misschien vond Kaepernick inspiratie in de prachtige serie (bindende kijktip) Angels in America, naar een toneelstuk van Tony Kushner. Queer HIV-verpleger Belize (Jeffrey Wright) geeft daarin een vergelijkbare sneer naar de Star Spangled Banner, zij het een stuk eloquenter dan de obstinate sporter. Oh en misschien dat het personage, een laagbetaalde AIDS-hulpverlener aan de zelfkant van het New York van de jaren ’80, ook iets meer recht van klagen heeft inzake onderdrukking dan een gevierde sportmiljonair.
Misschien ook dat Kaepernick er de ironie niet van inziet om vanuit een positie van rijkdom en faam te klagen over onderdrukking van kleurlingen, in een land waar de national anthem vaak klinkt in de oren van een zwarte president.
I hate America. I hate this country. It’s just big ideas, and stories, and people dying, and people like you. The white cracker who wrote the national anthem knew what he was doing. He set the word ‘free’ to a note so high nobody can reach it. That was deliberate. Nothing on earth sounds less like freedom to me. You come to room 1013 over at the hospital, I’ll show you America. Terminal, crazy and mean. I live in America, that’s hard enough, I don’t have to love it. You do that. Everybody’s got to love something.