Op 23 juli 2016 werd op initiatief van het Britse parlement een raadgevend referendum gehouden over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk. Vooral de UKIP van Nigel Farage maakte de Britse bevolking duidelijk dat de EU niet hetzelfde is als Europa. De Brexit-voorstanders zijn anti-EU, maar niet anti-Europa. Uiteindelijk was voor de uitslag van het Brexit-referendum doorslaggevend dat Engeland bij een Brexit weer baas zou worden over de eigen grenzen en dat er een einde zou komen aan de opgedrongen regelgeving door ongekozen EU-bureaucraten.
Op 2 oktober houdt Hongarije een referendum over de vluchtelingencrisis of – zoals zij het noemen – de ‘illegale migrantenproblematiek’. De Hongaren kunnen zich dan uitspreken over het verplichte vluchtelingenquotum, dat de EU de lidstaten oplegt. In het referendum draait het om de vraag van de Hongaarse regering aan haar bevolking of de Europese Unie mag bepalen dat Hongarije zonder instemming van het nationale parlement verplicht is mensen te huisvesten, die niet de Hongaarse nationaliteit hebben. De Hongaarse premier Viktor Orbán verzet zich sinds de vluchtelingencrisis van zomer 2015 tegen het verplicht opvangen van grote hoeveelheden asielzoekers uit het Midden-Oosten.
GeenPeil haalde 443.000 handtekeningen binnen voor een referendum, terwijl daarvoor 300.000 nodig waren. Op 6 april 2016 werd het referendum gehouden, waarbij 61 procent tegen de toetreding van Oekraïne stemde en 38 procent voor. Opvallend voor de Nederlandse democratie is, dat premier Rutte ondanks veelvuldige beloftes nog niets met die uitslag gedaan heeft. Verwonderlijk is dat niet, want over het neerhalen van de MH-17 beloofde hij de onderste steen boven te halen, terwijl hij tot op heden de radarbeelden waarover zijn vriend de Oekraïense president Petro Porosjenko beschikt, niet gekregen of in ieder geval niet vrijgegeven heeft.
Farage zegt dat meer landen dan het Verenigd Koninkrijk hun volk via een referendum moeten raadplegen over het EU-lidmaatschap. De Hongaarse premier Orbán gaat nog een stap verder en noemt het volstrekt onbegrijpelijk dat de meeste landen zulke grote hoeveelheden ongedocumenteerde asielzoekers opvangen zonder overleg met hun bevolking. En hij vindt Merkels “Wir schaffen das” een groot gevaar.
Inderdaad zou het voor de hand liggen, dat de Nederlandse regering de Nederlandse bevolking vraagt of zij bereid is tot een groot offer voor massale vluchtelingenopvang. Alleen vorig jaar al zijn miljarden extra euro’s naar de vluchtelingenopvang gegaan, terwijl de verzorging van ouderen en de pensioenen significant achteruit gingen. Het is aannemelijk dat de Nederlandse bevolking in een referendum tegen het EU-lidmaatschap zal stemmen. Aanwijzingen daarvoor zijn te vinden in het GeenPeil-referendum. Maar de Nederlandse politieke elite stelt geen vragen aan de bevolking, beslist zelf en gesteund door ja-knikkende media worden alle problemen bezweerd. De EU zorgt immers voor vrede, vluchtelingen die aanslagen plegen zijn verwarde personen en de islam is een religie van vrede.
Wij kunnen dus gevoeglijk vergeten dat de Nederlandse regering het volk iets gaat vragen. Alle partijen, van de VVD tot Groen Links, zijn het erover eens dat Nederland in de EU moet blijven en zich moet houden aan de quota. Alleen de PVV agendeert de Nexit en het quotum.
In het conceptverkiezingsprogramma van de PVV 2017-2021 staat onder punt 1: “Nul asielzoekers erbij en geen immigranten meer uit islamitische landen: grenzen dicht”. En onder punt 2: “Nederland weer onafhankelijk. Dus uit de EU”.
Er valt in 2017 dus wel degelijk iets te kiezen en zo heeft Nederland een eigen referendum. Bent u vóór of tegen de EU en een door de EU opgelegd quotum, dan weet u nu in ieder geval wat u moet stemmen. De Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 kunnen gezien worden als referendum over de Nexit en het quotum, u aangeboden door Wilders.