Politiek

Turkse organisaties Rotterdam: ‘Aboutaleb doet te weinig om Turken te verbinden’

04-09-2016 14:44

Update: behalve door de Europese tak van AKP-partij is de brief mede ondertekend door Hotiad, een Turks ondernemersnetwerk dat als pro-Erdogan bekend staat. De meeste moskeeën die de brief hebben ondertekend zijn Rotterdamse (of uit de omgeving van Rotterdam) Diyanet-moskeeën, die worden aangestuurd door de Turkse regering, al zegt Diyanet zelf dat ze zich nooit met politiek bezighouden maar uitsluitend met geloof.

 

32 Turkse organisaties in Rotterdam hebben een open brief geschreven aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) waarin ze stellen dat Aboutaleb ‘te weinig doet om Turken in Rotterdam met elkaar te verbinden’.

Volgens RTV Rijnmond vinden de Turkse briefschrijvers dat er sprake is van ‘negatieve beeldvorming’ en ‘polarisatie’ binnen de Turkse gemeenschap in Rotterdam. Ze zeggen in gesprek te willen blijven met de burgers en de gemeente van Rotterdam, zeker na de mislukte staatsgreep in Turkije en de oplopende spanningen tussen Erdogan-Turken en Gülen-Turken.

Volgens de briefschrijvers maakt Aboutaleb het er niet echt makkelijker op met zijn kwetsende uitspraken. Zo liet Aboutaleb onlangs nog weten dat het ‘binnen de Turkse gemeenschap ontbreekt aan democratische opvoeding’. De Turken voelen zich door dit soort opmerkingen gekwetst en willen dat Aboutaleb mét ze praat in plaats van óver hen.

Overigens lijken veel Turken er helemaal niet op zitten te wachten om in gesprek te gaan. Toen Aboutaleb kort na de mislukte staatsgreep Turken opriep met elkaar te praten lieten veel Turkse-moskeekoepelorganisaties weten niet in gesprek te willen met Gülen-aanhangers.

Opvallend is overigens dat de open brief aan Aboutaleb mede ondertekend is door de Union of European Turkish Democrats (UETD), de Europese tak van Erdogan’s politieke partij AKP. In Duitsland wordt de UETD ook wel gezien als de ‘lobbypartij’ van president Erdogan

.

De open brief aan burgemeester Aboutaleb:

 

“Geachte burgemeester Aboutaleb,

Mondiaal zijn we getuige van daden van terreur. U oogstte veel waardering toen u uw afschuw uitsprak en nabestaanden een hart onder de riem stak. Zo was iedereen ontroerd toen u zei: ,,Je suis Charlie.” Voor Franse Rotterdammers moet dit als een warme deken hebben gevoeld.

Op 15 juli was de wereld getuige van een bloedige couppoging in Turkije. Op tv zagen we hoe F16-straaljagers het parlement bombardeerden, burgers door scherpschutters werden vermoord of door tanks werden overreden. Ruim 250 mensen hebben hun leven gegeven, duizenden raakten gewond voor het behoud van de democratie.

Rotterdam telt 50.000 inwoners die op een of andere wijze verbonden zijn met Turkije. De gewelddadige aanslag op de democratie heeft diepe indruk gemaakt. De periode die volgde was vol emoties, vragen en onzekerheden. Dergelijke traumatische gebeurtenissen vragen om een zorgvuldige en empathische benadering.

Verzoeningsbijeenkomst

Na de mislukte coup organiseerde u op 18 juli een zogenoemde verzoeningsbijeenkomst, terwijl Rotterdammers vooral bezig waren te begrijpen wat er gebeurd was. Derhalve woonden weinigen deze bijeenkomst bij. U verklaarde voor de camera hierover ontstemd te zijn. Er is veel waardering voor u als burgervader, maar tot het organiseren van zo’n bijeenkomst, zonder overleg met uw gesprekspartners, was te snel besloten.

In de nasleep van de mislukte coup ontstonden spanningen die zich helaas in enkele gevallen uitten in bedreigingen of vernielingen over en weer. Wij veroordelen elke vorm van geweld en roepen Rotterdammers wederom op gebruik te maken van democratische middelen om hun stem te laten horen.

Verwijt

In de raadsvergadering van vorige week maakte u Turkse Rotterdammers het verwijt dat het hun schort aan een democratische opvoeding. U zei ook dat u niet van plan bent op te treden als een soort relatietherapeut. Wij herkennen ons noch in deze kwalificatie noch in een behoefte aan relatietherapie. Wij vragen ons af of zo’n generaliserende opmerking over een groep Rotterdammers bijdraagt aan de verbinding.

Een groot deel van de mensen over wie u spreekt is geboren en getogen in onze stad. Daarmee zijn zij mede een product van onze stad en niet enkel van de Turkse gemeenschap. Wij zijn, ondanks verschillende rollen, gelijkwaardige partners binnen de dialoog. We zetten onze inzet voort om in gesprek te treden met diverse partijen in onze stad. Samen, als Rotterdammers met een hart voor de stad.

 

Hoogachtend,

 

Anadolu Moskee, Hollanda Balkan Turkleri, Kocatepe Moskee, Mevlana Moskee, Tover, Ayasofya Moskee, Beyazay St., Hollanda Uygur Turkleri, Kunststichting Regenboog, Hotiad, Turks Overlegorg. Rijnmond, Birlik Moskee, Iskender Pasa Moskee, Laleli Moskee, Musiad, Ulu Moskee, Erzurumlular St., Merkez Moskee, Karamanlilar St., Platform overleg Turken in Ned., Nevsehirliler St., Yozgatlilar St., Gultepe Moskee, Kayserililer St., Mescid-i Ravza Moskee, Wefa, UETD, Euba-Tumsiad, Asbir, Sultan Ahmet Moskee, Fatih Moskee.”