GroenLinks organiseerde dinsdagavond een zogeheten ‘meetup’ in de Amsterdamse Melkweg. Volgens de organisatoren puilt de zaal met 800 mensen uit: er kon niemand meer bij. GroenLinks-leider Jesse Klaver maakt er inmiddels een gewoonte van: hij komt naar de mensen toe. Eerder ging hij in gesprek met leden in een tour door het land, toen kwam hij met een speech in De Balie en daarna nog met een sessie in Paradiso. De meetup van dinsdag is de eerste uit een hele serie, maar eigenlijk is dit vandaag gewoon de ordinaire presentatie van het verkiezingsprogramma.
De journalistieke interesse is enorm want GroenLinks is populair. Het leiderschap van Klaver is onbetwist. Er heerst een heuse juichstemming, wat we onder andere merken aan de aankondiging door Lotte. Zij is van het campagneteam. Campagnemanager Bas en vrijwilliger Naomi zijn er ook. Op het partijbureau van GroenLinks is het enorm leuk, want daar mag je ook sneakers dragen. “Dit wordt onze grootste campagne ooit!”, roept Lotte. “We doen het kneitergoed in de peilingen!” Applaus.
Lotte heeft een aantrekkelijk aanbod voor de leden en sympathisanten in het publiek. We kunnen “apptivist” worden. Dit houdt in dat je via Whatsapp updates van de campagne krijgt. Het is aantrekkelijk mee te doen want “na afloop krijg je een persoonlijk bedankje van Jesse”, belooft Lotte ons. Iedereen moet ‘verandering aan’ (zonder ‘ en ’) sturen naar 06-13232050. Als het ons niet lukt deze app te versturen, wil het campagneteam graag helpen, zegt ze erbij.
Een niet al te grappige stand-up comedian is door GroenLinks ingevlogen om de avond te leiden. Hij kondigt Jesse aan en die komt door het publiek naar het podium gelopen. Hij heeft zoals altijd zijn traditionele witte overhemd aan en zijn mouwen opgestroopt. We horen ondertussen keihard het nummer Tonight is gonna be a good night uit de boxen komen. Jesse steekt zijn armpjes in de lucht. Gejoel. Even lijkt de zaal te vergeten dat dit het begin van de campagne is en niet het einde.
Dan begint Jesse zijn speech. Dit is een duidelijk geregisseerd mediamoment waarmee met name de journalistiek duidelijk gemaakt moet worden waar GroenLinks staat. GroenLinks blijkt momenteel vooral heel links. We horen over minder belasting, meer werk, meer pensioen, geen eigen risico en allerlei ander gratis bier. De bedoeling is de zaal te ontroeren met Jesse’s persoonlijke noot. Een vriendin van Jesse wilde niet naar de dokter vanwege het eigen risico, horen we. Of dit verhaal werkt is niet duidelijk: er is geen zichtbaar emotioneel effect op het publiek waarneembaar.
De zaal klapt zich suf. Jesse presenteert een klassiek links verhaal met veel nadruk op sociaal-economische thema’s. De reden laat zich raden: de SP wil maar niet stijgen in de peilingen ondanks het extreme virtuele verlies van de PvdA. GroenLinks kan de grootste linkse partij worden en dat kan alleen met een veilig, breed programma wat geen linkse kiezers afstoot. En dus komen ook mensen die milieu leuk vinden of van vluchtelingen houden aan hun trekken. Jesse suggereert zelfs dat PVV’ers op hun schreden kunnen terugkeren. Hoe dat precies werkt blijft duister.
GroenLinks gaat ervoor zorgen dat er geen tweestrijd VVD-PVV komt, meldt Jesse. “Samen zijn we het alternatief voor Rutte en Wilders!” roept hij. Armpjes in de lucht. Applaus. Dan herhaalt zich een politiek ongevaarlijk patroon: Jesse geeft antwoord op vragen van leden. Hij vindt alle vragen goed en alle suggesties waardevol. Jesse heeft de vaardigheid elke ongemakkelijke opmerking moeiteloos te neutraliseren: van GroenLinks’ers die hun eigen actiegroep pitchen tot iemand die hem de verzamelde werken van professor Smalhout aanraadt. Jesse komt met een kwinkslag steeds goed weg.
Met zo’n leider en zulke zwakke concurrenten is een mooi moment aangebroken om de Tweede Kamer in te gaan, hebben ruim 100 GroenLinks’ers gedacht. Uw verslaggever laat zich vertellen dat van deze 100 aangemelde kandidaat-Kamerkandidaten iets minder dan de helft op de lijst komt. Zij willen natuurlijk allemaal zo hoog mogelijk en dus moeten zij een goede indruk maken. En dus zijn er velen vandaag aanwezig, want ook leden van de kandidatencommissie zijn er. Als kandidaat kun je dit evenement niet overslaan.
Niemand durft hier te zeggen of men zich gekandideerd heeft, maar sommigen lijken iets te willen communiceren. Opvallend is bijvoorbeeld cabaretière Hester Macrander – ze kandideerde zich al eens voor de PvdA – die zich zorgen maakt over cultuur en vindt dat daar weinig aandacht voor is in Jesse’s verhaal. In de hal vertelt een GroenLinks-lid dat het vrijwel zeker is dat de vragenstelster uit Groningen zich heeft gekandideerd. Hoe deze vrouw heet en welke vraag ze stelde is uw verslaggever ontgaan.
Zo zouden hier meer kandidaat-kandidaten zijn met vragen voor Jesse om zichzelf even in de kijker te spelen. Hun kandidatuur is voor niemand zichtbaar, behalve voor de partijtop die gecharmeerd moet raken van al dit nieuwe talent. Of dat lukt, is niet helemaal zeker. Een omstander merkt op dat de vragen niet altijd even snugger zijn. “Als je een vraag stelt, moet Jesse met het antwoord kunnen stralen”, is het idee. Zonder Jesse geen winst en dus al helemaal geen zetels voor onbekende kandidaten die het vak nog moeten leren.
Chris Aalberts is dit half jaar de verkiezingsverslaggever van ThePostOnline. Deze journalistiek is gratis te lezen maar kost wel degelijk geld. Daarom loopt er een crowdfundingactie. Je donatie wordt zeer op prijs gesteld. Doneer nu.