In 2014 vond bij het Armeens monument in Almelo een demonstratie plaats. Honderden Turken werden met bussen vanuit de Randstad vervoerd om te protesteren tegen het monument en tegen het erkennen van de genocide op de Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Deze demonstratie werd geëntameerd door Diyanet, het Turkse ministerie van Geloofszaken, een Turks overheidsorgaan. De Turkse consul-generaal in Nederland riep NederTurken op om te gaan demonstreren, de bussen werden door de Turkse overheid gecharterd. (Dezelfde consul die in april van dit jaar NederTurken opriep om Erdogancritici te verlinken.)
Pieter Omtzigt, Joël Voordewind, Kees van der Staaij, Harry van Bommel en Raymond van Roon stelden kamervragen en vroegen Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans om diplomatieke actie te ondernemen. Ook ligt er een aangifte van Armeense organisaties wegens haatzaaien op de demonstratie
Die aangifte krijgt nu, twee jaar na dato, een vervolg. Het OM zegt op haar website een man die op de demo riep “Karabach zal het graf van de Armeniërs worden”, te gaan verhoren.
Binnen het OM heeft er een uitvoerige juridische analyse plaatsgevonden van de gedane uitspraken. Het OM is hierna tot de conclusie gekomen dat uitlatingen die tijdens de demonstratie door een 51-jarige man uit Den Haag werden gedaan, een verdenking van een strafbaar feit opleveren.
Het OM is van mening dat de man de grenzen van de vrijheid van meningsuiting heeft overschreden met zijn uitlating ‘Karabach zal het graf van de Armeniërs worden’. Het OM beoordeelt dit als het strafbaar aanzetten tot geweld tegen Armeniërs wegens hun ras en/of godsdienst.
De man heeft vandaag een uitnodiging voor verhoor gekregen, dat op een later tijdstip zal plaatsvinden. Het horen van een verdachte vormt een vast onderdeel van vrijwel alle strafrechtelijke onderzoeken. De verdenking is dusdanig, dat strafvervolging in de rede ligt. Een definitieve beslissing over de vervolging wordt later genomen. De aangevers zijn vandaag in kennis gesteld van de ontwikkelingen in het onderzoek.
De timing van de ingezette vervolging is opmerkelijk, kennelijk heeft het OM er twee jaar lang omheen gedraaid. De Turkse overheid zal er hoe dan ook weer een provocatie in zien, Ankara toont zich overgevoelig omtrent de Armeense genocide. In augustus ondervonden de Duitsers dat toen de regering en de Bondsdag stuntelden en blunderden om de erkenning van het historische feit van de Genocide. De Bondsdag erkende de genocide, de regering werd gechanteerd om afstand te nemen door de Duitsers de toegang tot de Turkse luchtmachtbasis Incirlik te ontzeggen, waar de Duitsers materieel en personeel hebben gestationeerd in de strijd tegen ISIS.
Het OM zal de NederTurk op een niet bekend gemaakte datum verhoren, en daarna bekend maken of zij overgaat tot vervolging. Wat de reactie van Ankara zal zijn, is onvoorspelbaar.