Diversiteitsfundamentalisten als Gloria Wekker krijgen aan Neerlands universiteiten steeds meer voet aan de grond om hun meriteloze identity politics door te drammen. Een schadelijke ontwikkeling, vindt filosoof Sebastien Valkenberg, die in de Volkskrant dan ook soepeltjes gehakt maakt van het racistische geleuter met de even simpele als superkwetsende stelling: als we mensen gewoon weer op kwaliteit gingen beoordelen, in plaats van op huidskleur?
De hoofdstedelijke universiteit is Wekker te homogeen, maar ze weet raad. Stel diversiteitsquota in, zowel voor medewerkers als voor studenten. Een diversiteitspolitie moet toezicht houden. Nou ja, ze zegt het iets deftiger: een Diversity Unit. Je had gehoopt op stevig weerwoord tijdens ‘de feedbacksessies’ die gaande zijn. Dat bleef echter uit, wat Wekker soepeltjes claimt als overwinning: ‘Dat niemand er vragen over heeft, zie ik als instemming.’
Kennelijk heeft zich de afgelopen vijftien jaar een verandering voltrokken. Het gelijkheidsbeginsel zegt dat je niemand op zijn achtergrond beoordeelt. Dit principe legt het steeds vaker af tegen een nieuwe richtlijn: ‘Gij zult diversiteit nastreven.’ Let wel, men bepleit hier geen veelheid aan opvattingen, maar aan achtergronden. Hoe meer, hoe beter.
Er wordt danig geselecteerd op achtergrond en, misschien nog veelzeggender, dat gebeurt doelbewust en zonder gêne. Toen De Correspondent vorig jaar een nieuwe redacteur zocht, zou het opinieplatform rekening houden met alles waarvan artikel 1 zegt dat het irrelevant dient te zijn, want ‘iemands achtergrond, afkomst en wereldbeeld is een kwaliteit’. De Wereld Draait Door liet eerder al zien haar vacaturebeleid op deze manier vorm te geven als dat zo uitkwam. Maar nergens, zo lijkt het, wordt zo onbekommerd gediscrimineerd uit naam van het diversiteitsideaal als op universiteiten.
Wat is het gelijkheidsbeginsel nog waard als het terzijde wordt geschoven zodra het even niet uitkomt. Als er ergens achterstelling wordt vermoed, klinkt het al snel: discriminatie! Maar die stemmen verstommen zodra het positieve discriminatie betreft. Want: nodig om het summum bonum van deze tijd, diversiteit, te verwezenlijken.
Maar zou het om te beginnen niet schelen als we onderzoekers, docenten en studenten weer heel ouderwets louter op kwaliteit beoordelen? Dus op wat iemand kan in plaats van wie hij is.
Nee maar, wat een raar en gemeen idee, iemand met huidskleur is zielig en moet voorgetrokken worden hoor! Het hele verhaal van Valkenberg leest u hier.
LEES OOK: Gloria Wekker pleit voor wetenschappelijke apartheid