De omstreden miljardair George Soros heeft in de aanloop van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne geprobeerd een afspraak met minister-president Mark Rutte te maken. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van CDA Kamerleden Pieter Omtzigt en Mustafa Amhaouch. Daarnaast heeft het kabinet geen zicht op buitenlandse donaties gedaan in de aanloop naar het referendum.Vorige maand werd bekend dat Soros tussen 2009 en 2014 minstens 4,9 miljoen euro aan Nederlandse stichtingen, goede doelen en denktanks heeft overgeboekt. Eerder dit jaar bleek dat Soros 200.000 euro stortte in de campagne-kas van Stem voor Nederland, de club van oud- Sarah Palin-adviseur Joshua Livestro, die zich hard maakte voor een ‘ja’ tijdens het referendum over het associatie-verdrag met Oekraïne.
Politieke partijen zijn verplicht om giften van boven de 4500 euro openbaar te maken. Soros heeft in aanloop naar het referendum in totaal 700.000 euro geïnvesteerd om de publieke opinie te bewegen tot een ja-stem. Hoeveel daarvan bij politieke partijen terecht is gekomen kan het kabinet niet achterhalen omdat de openbaringsregels niet gelden voor een referendum.
Tussen 1 januari en 6 april 2016 hebben Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk geen contact met Soros of vertegenwoordigers van zijn Open Society Foundation gehad. Wel hebben medewerkers van Soros geprobeerd een afspraak te maken tussen Rutte en Soros. “Het is echter niet tot een gesprek gekomen”, schrijft het kabinet.