De Buk-raket die het toestel van vlucht MH17 op 17 juli 2014 neerhaalde, kwam uit Rusland. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het internationale strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp in Oost-Oekraïne. De raket werd uit gebied dat gecontroleerd werd door pro-Russische rebellen afgevuurd. De lanceerinstallatie is na het neerhalen van de MH17 weer terug naar Rusland gebracht. Er zijn 100 betrokkenen in beeld, maar deze zijn nog niet als verdachte aangemerkt. Het strafrechtelijk onderzoek werd vandaag gepresenteerd door het Joint Investigative Team (JIT). De gebeurtenissen leest u hieronder terug.
Rusland is “teleurgesteld” in het internationale onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de conclusies woensdag “vooringenomen en politiek gemotiveerd”.
Minister-president Mark Rutte is op handelsmissie in Zuid-Korea en reageert op de bevindingen van het JIT via Facebook.
D66 Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in een reactie: ”Vandaag is een belangrijke dag voor de nabestaanden, een grote stap richting de waarheid. Na gedegen onderzoek van het JIT zijn nu eindelijk de daders in beeld en is de afvuurlocatie bekend. Dit maakt een einde aan alle bizarre Russische complottheorieën. Rusland heeft er alles aan gedaan om het onderzoek te frustreren. Maar het is van cruciaal belang dat Rusland hiermee stopt en volledig meewerkt aan het onderzoek. Het is nu van groot belang dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de te volgen strategie voor de verdere vervolging van de daders. Die strategie mag niet te lang uitblijven.”
Volgens VNL is de betrokkenheid van Rusland bij het neerhalen van de MH17 ‘onomstotelijk aangetoond’. Tweede Kamerlid Louis Bontes wil zwaardere economische sancties tegen Rusland en dat de Russische ambassadeur wordt uitgewezen. Bontes: “Rusland is medeverantwoordelijk voor de moord op bijna 200 Nederlanders. Dat werd vandaag met sluitend bewijs aangetoond. We zagen dat de Russische BUK-installatie over de grens werd gebracht. Wat gaat Rutte nu doen richting Poetin? Hoe krijgt hij alle daders voor het gerecht?”
De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat over de tussentijdse uitkomst van het onderzoek naar de MH17-ramp. Er was woensdag brede steun voor het verzoek van VVD-Kamerlid Han ten Broeke en coalitiepartner PvdA om te praten over de gevolgen, nu vast is komen te staan dat een Buk-raket uit Rusland het toestel van Malaysia Airlines heeft neergehaald.
Het JIT wil niet verder gaan dan vaststellen dat de Buk uit Rusland kwam en daar weer naar terug is gegaan. Er worden expliciet geen conclusies over betrokkenheid van Rusland als land of van Russische ingezetenen getrokken. Australië, Maleisië, Oekraïne en België laten nu – net als Nederland eerder – weten vastbesloten te zijn hun jacht naar de verantwoordelijken door te zetten. Het verlengen van de JIT-overeenkomst tot 1 januari 2018 is daar het bewijs van.
Er is een veld van 500 bij 600 meter bij Pervomasjke waar de Buk-raket is afgevuurd. Dat gebied was in separatistische handen. Dit wordt ondersteund door informatie van de VS en ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie. De VS concludeerde dat een Buk-raket zo’n 6 kilometer ten zuiden van Sjnizjne was afgevuurd. De ESA hielp actief met het zoeken naar relevante beelden.
De nabestaanden van de slachtoffers hebben de resultaten woensdagmorgen als eersten te horen gekregen. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in Nieuwegein. Het onderzoek naar de daders is nog volop bezig. Het Nederlands Openbaar Ministerie leidt het internationale onderzoeksteam dat het strafrechtelijk onderzoek uitvoert.
TPO – Dossier MH17