SP en GroenLinks zijn nog niet klaar met minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) en de gesprekken die het Openbaar Ministerie voerde met Volkert van der Graaf over het ‘verkooppraatje’. Deze week moest Van der Steur aan de Tweede Kamer erkennen dat het Openbaar Ministerie wel degelijk tegen Van der Graaf heeft gezegd dat zijn psychische begeleiding een ‘verkooppraatje richting de politiek’ was. Van der Steur had dat eerder tegenover de Kamer ontkent. SP Kamerlid Michiel van Nispen wil de zaak niet laten rusten en wil nu samen met Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) opheldering van Van der Steur; die laatste zal de zaak nader moeten toelichten. Dat meldt Van Nispen woensdag aan ThePostOnline.
Van der Graaf had bij het gerechtshof in Den Haag een procedure aangespannen om de voorwaarden van zijn voorlopige invrijheidstelling af te bouwen, waaronder de eis van psychische behandeling. Deze behandeling zou onnodig zijn. Het OM hield hier echter aan vast omdat het een ‘verkooppraatje’ richting de politiek nodig zou hebben.
Eind augustus dit jaar schreef Van der Steur aan de Tweede Kamer over de affaire:
“Het Openbaar Ministerie heeft mij (-) bericht dat niet is gebleken dat de advocaten-generaal uitlatingen hebben gedaan waaruit afgeleid kan worden dat zij van mening zijn dat de aan Van der G. opgelegde voorwaarde inzake psychische begeleiding geen waarde (meer) zou hebben, of dat deze voorwaarde is opgelegd als een ‘verkooppraatje’.”
Nog geen maand later schrijft de bewindsman:
“Tussen de advocaat van Van der G. en het OM bestaat geen verschil van mening over het feit dat de desbetreffende advocaat-generaal de term ‘verkooppraatje’ heeft gebruikt in het gesprek van 17 september 2015.”
Van Nispen en Van Tongeren willen nu weten hoe het kan dat Van der Steur in nog geen maand tijd twee verklaringen naar de Kamer stuurt die haaks op elkaar staan. Het duo wil dat Van der Steur nader toelicht hoe dat tot stand is gekomen, waardoor dit is veroorzaakt. En wat was eigenlijk de rol van Van der Steur zélf bij het op deze wijze informeren van de Tweede Kamer?
In de nadagen van het kabinet lijkt Van der Steur de grootste brekebeen te zijn als het gaat om het informeren van de Tweede Kamer. Eerdere debatten die ook te maken hadden met de geloofwaardigheid van de liberaal gingen over de Teevendeal, de gebeurtenissen rondom MH17-professor George Maat en de aanslagen in Brussel.