Media & TV

Terugkijken: gierend racisme, door u betaald want NPO

07-10-2016 15:03

Wij verzinnen het ook allemaal niet, maar sociaaldemocratisch verheffingsvehikel DWDD besteedde gisteren ruim aandacht aan de nieuwe plaat van Solange. Wie? Zusje van Beyoncé. Wie? Amerikaans R & B-sterretje. Ja dat is gierend oppervlakkig en futiel maar hee, het is nou eenmaal DWDD dus dat is het punt niet. Het punt is dat er een juffrouw aan het woord komt die dit product van hedendaagsche beat-muziek mag duiden.

De juffrouw zit er halfnaakt bij, wat niet per se erg is maar wel afleidt, en wauwelt in blinde adoratie over dit album met heel veel onnodige Engelse termen. Maar dat is min of meer verplicht in de black lives matter-kringen, als men in daden en relevantie niet op MLK en Malcolm X kan lijken, dan toch op zijn minst in jargon. Snappen we. Deze juffrouw nu maakt zich druk over mensen die aan heur haar zouden willen zitten, en dat dat bijzonder grievend is voor alles wat ‘we’ hebben meegemaakt.

Het sterke vermoeden rijst dat dat de halfblote juffrouw helemaal geen moer heeft meegemaakt, maar gratuit meelift op het leed van zwarten die ooit in slavernij leefden. Goed, punt is dit. Bekijk onderstaande fragment en de dociele houding van Matthijs van Nieuwkerk en zijn tafeldame die het ook niet kan helpen allemaal want beschikkende over zowel de flux de bouche als de intellectuele slagkracht van een nat wattenstaafje, en stel uzelf de volgende vraag: zou een blank persoon bij de VARA op prime time door u betaald zulke dingen kunnen zeggen over blanke mensen?