Reportage

50Plus; een ordinaire belangenpartij zonder enige ideologie

09-10-2016 12:25

Het Hilversumse Grand Hotel Gooiland maakt een gehavende indruk. Hier vindt zaterdagochtend de Algemene Ledenvergadering van 50Plus plaats. De hal doet nog het meest denken aan een V&D-restaurant uit de jaren zeventig. Onbewust komt de vraag op wie bedacht heeft de vergadering in dit troosteloze oord te houden. Ook de volgende Algemene Ledenvergadering vindt in Gooiland plaats. Het antwoord lijkt te zijn: partijvoorzitter Jan Nagel komt uit Hilversum.

De opkomst bij 50Plus ligt aanmerkelijk lager dan bij andere partijen. Er zijn zo’n 200 mensen. Terloops wordt vanochtend opgemerkt dat er “een beperkt actief kader” is. In de zaal wordt dit goed duidelijk: het balkon is afgesloten en de achterste rijen zijn afgezet. Als we eenmaal zitten verzoekt Jan Nagel ons naar voren te komen omdat er lege plekken in de zaal zijn en “dat is niet goed voor de foto’s.” Als de ouderen zich eindelijk hebben verplaatst, begint de toespraak van Nagel. “We zijn levenslustig,” meldt hij: “de puberjaren liggen achter ons, het serieuze politieke leven gaat beginnen.” Hij waarschuwt dat er elke twee minuten een oudere bijkomt.

Kandidaten maken “een soort examen”

Vanochtend blijkt eens te meer dat 50Plus slechts een ordinaire belangenpartij is zonder enige ideologie. Er zijn heel veel losse voorstellen en voorstelletjes die samen het partijprogramma uitmaken. De focus ligt hier vooral op de peilingen, want die zijn goed, zo herinnert de ene na de andere spreker ons. Nagel denkt dat 50Plus negen zetels kan halen, hoopt op dubbele cijfers en sluit een bijdrage aan het nieuwe kabinet niet uit. Om de resultaten nog verder te verbeteren wil 50Plus een lijstverbinding met de Partij voor de Dieren. Dat zou een zetel extra kunnen opleveren, aldus Nagel. De PvdD denkt nog over het voorstel na.

De kandidaatstelling opende vannacht, vertelt Nagel ons. De eerste sollicitaties zijn al binnen. Het wordt “een bijzonder zware procedure”, benadrukt hij. Kandidaten voor de bovenste plaatsen krijgen minstens twee gesprekken, ze moeten “een soort examen doen” en “een echt debat voeren”. De selectiecommissie heeft er “zeer vele dagen voor uitgetrokken”. Dat mag ook wel, want de vorige keer was de kandidatenlijst van 50Plus een grote ramp. Op 10 december mogen de leden de kandidatenlijst goedkeuren. Te laat om nog veranderingen aan te brengen.

Zo vergadert 50Plus anno 2016

Nieuwe partijen bevatten veel stof voor conflict, maar 50Plus heeft hier op een eenvoudige manier een oplossing voor gevonden: zorg ervoor dat leden zich opstellen als klapvee voor het partijbestuur. 50Plus suggereert ledendemocratie maar in de praktijk lijkt het bestuur alles te bepalen. Voor de start van de vergadering legt een man omslachtig aan een groepje leden uit hoe het programma wordt vastgesteld: “het hoofdbestuur beslist, anders krijg je zinloze discussies.” Nagel meldt op het podium dat deze vergadering moet laten zien “hoe 50Plus anno 2016 vergadert.”

Dat vergaderen betreft het in zeer hoog tempo afwerken van punten die door het bestuur zijn voorgekookt. Zo wordt de penningmeester naar voren geroepen om de aangepaste begroting te laten zien. Nagel meldt dat “het goed is de leden hierover te informeren”. Dit was dus kennelijk geen vereiste. Dat blijkt ook wel, want de penningmeester laat sheets met twintig getallen hooguit dertig seconden zien. De getallen zijn geen details: de begroting is met een ton bijgesteld. De ouderen stellen geen vragen. Nagel concludeert daaruit dat er sprake was van “een heldere toelichting”.

Richtlijn integriteit die niet bestaat

Dan volgen veranderingen in het huishoudelijk reglement. De provinciale besturen moeten leden gaan werven want die werving komt nog niet van de grond, horen we. “Het bestuur gaat ervan uit dat iedereen het hiermee eens is,” zegt Nagel, die vervolgens geen vragen meer krijgt. Een ander amendement is de komst van een “richtlijn integriteit”. Een man in het publiek vraagt wat die richtlijn inhoudt, waarop wordt toegegeven dat die niet op papier staat en dat het bestuur dat nog moet bepalen. Toch de vraag aan de leden hier alvast mee in te stemmen.

Vervolgens worden de leden van de financiële commissie benoemd. Er zijn drie kandidaten waaronder oud-Kamerlid Baay. Tegenkandidaten zijn er niet. Applaus. “Ze zijn nu door u benoemd,” meldt Nagel. Dan volgt de vaststelling van de voorzitter van de kandidatencommissie. Dat blijkt Nagel zelf te zijn. Een bestuurslid begint de kennis en vaardigheden van Nagel te prijzen. “Wij stellen voor dat u akkoord gaat met deze enkelvoudige kandidaatstelling,” zegt hij, waarna iedereen weer begint te klappen. Ook Henk Krol blijkt in de kandidatencommissie te zitten.

Onthulling van de nieuwe responsieve website

Dan komen twee heren een kwartier lang het verkiezingsprogramma toelichten. Er zijn twee moties die door het bestuur worden ontraden. De leden volgen steeds het bestuur. Vervolgens komt een medewerker van de fractie een kwartier lang de nieuwe website uitleggen en vertelt campagneleider en voormalig VVD-Europarlementariër Toine Manders over de campagne. Hij lijkt er nog niet over te hebben nagedacht: hij gaat de regionale campagneleiders opdragen activiteiten te bedenken die geen geld kosten. Voor het magerste campagneplan ooit wordt bij 50Plus toch geklapt.

Tot slot wordt Henk Krol als lijsttrekker gekozen. Alle leden zijn voor want tegenkandidaten zijn er niet. Henk vertelt dat hij met een initiatiefwetsvoorstel komt om de pensioenen te indexeren en niet te korten. Hij suggereert vervolgens dat het goed is voor de gepensioneerden van de toekomst dat de pensioenen nu niet worden gekort. Hoe dat precies werkt vergeet hij erbij te vertellen. Wel eist Henk alvast wat kabinetsposities op. De ministeries van Sociale Zaken en Ouderenzaken liggen binnen handbereik, zo lijkt het. Wederom applaus.

Jan Nagel sluit af: “Het was een waardevolle bijeenkomst.”

Chris Aalberts (ChrisIsErbij) is dit half jaar de verkiezingsverslaggever van ThePostOnline. Deze journalistiek is gratis te lezen maar kost wel degelijk geld. Doneer nu.