In een geruchtmakende Edese verkrachtingszaak heeft de politie inmiddels een 17-jarige verdachte aangehouden. Maar meer dan dat het ‘een inwoner van Ede’ is wil de politie op dit moment niet kwijt, meldt Omroep Gelderland. En dat is opvallend omdat deze zaak al vanaf het begin met raadsels en mysteries is omgegeven, volgens velen omdat de dader een asielzoeker is.
Het 18-jarige slachtoffer deed in augustus al aangifte van de verkrachting. Ze zou tijdens de immer gezellige Edese Heideweek door drie mannen in een woning zijn verkracht.
Maar de politie kwam pas met dit nieuws naar buiten nadat er publieke ophef was ontstaan omdat mensen er van overtuigd waren geraakt dat de zaak bewust onder de politiepet werd gehouden vanwege één of meerdere verdachte asielzoekers. Deze ophef werd uiteindelijk door landelijke media opgepikt waardoor de politie zich genoodzaakt zag toch openheid van zaken te geven, nog altijd zonder benoemen van afkomst van verdachten.
Nu er een verdachte is opgepakt blijft alles evengoed zoveel mogelijk onder de politiepet. Nog altijd is helemaal niets bekend over afkomst van verdachten en of er überhaupt asielzoekers in beeld zijn of waren als verdachten in deze zaak.
Voorlopig zal de doofpothouding van de Edese politie de zaken er niet beter op maken. Zolang niet wordt bevestigd of ontkend dat er inderdaad sprake is van betrokkenheid van één of meerdere asielzoekers zullen de geruchten op social media blijven aanhouden.
En dat kan olie op het vuur zijn van degenen die toch al kwaad willen. Wat dat betreft valt er lering te trekken uit een recent zedenmisdrijf in Zweden, waarbij eveneens werd beweerd dat de verdachten asielzoekers waren en waarbij de politie eveneens de kaken stijf op elkaar houdt. Ondanks een volledig gebrek aan bewijs werden asielzoekers als schuldigen aangewezen en was uiteindelijk een grote politie-inzet noodzakelijk om aanvallen op een plaatselijk azc te voorkomen.
In Almere speelde eerder een soortgelijke zaak. Daar werd een jonge vrouw aangerand door meerdere jonge mannen. Ook toen weigerde de politie in eerste instantie openheid van zaken te geven, terwijl in de media het bericht rondging dat de daders asielzoekers waren. Pas na vragen vanuit de gemeenteraad gaf de burgemeester toe dat de verdachten inderdaad bewoners van een azc waren.
Kennelijk kan het dus wél, burgemeesters en wethouders die aan burgers laten weten of zedenverdachten al dan niet afkomstig zijn van een azc.