Interview

Koffie met de kandidaat (6): Ancilla van de Leest, lijsttrekker van de Piratenpartij

27-10-2016 10:55

Wie zijn de kandidaten voor de Tweede Kamer in maart 2017? Hoe word je Tweede Kamerlid? Elke week tot aan de Tweede Kamerverkiezingen gaat uw interviewer op bezoek bij diegenen op wie u in maart kunt stemmen. In de zesde aflevering: Ancilla van de Leest (31), ooit Playmate – “zo spannend is dat niet, hoor” – en nu lijsttrekker van de Piratenpartij, die volgens sommige peilingen kans maakt op een zetel. Op het Piratencongres spreekt uw interviewer Ancilla, die vol vertrouwen de campagne ingaat. “Onze kernpunten doen meer ter zake dan ooit.”

“De kern is dat de Piratenpartij burgerrechten in een gedigitaliseerde samenleving wil waarborgen,” vertelt Ancilla. “Een van onze kernpunten is de surveillance-maatschappij. Er moet een recht op privacy komen.” “Zijn dat niet hele academische standpunten?” vraagt uw interviewer zich af. Ancilla denkt dat niet. Volgens haar hebben mensen misschien niet heel veel parate kennis over de thema’s van de Piratenpartij, maar er zou wel sprake zijn van een onderbuikgevoel. Mensen zouden zich vragen stellen als: “Wat doet de overheid nou eigenlijk? Werken ze wel in ons belang?”

Meer transparantie bij TTIP

Ancilla heeft op dit punt nog wel wat wensen: “Het moet transparanter worden hoe beleid wordt gemaakt. TTIP is een goed voorbeeld. Het is een monster wat we binnenhalen en het heeft invloed op alle aspecten van de maatschappij. Het hele verdrag is alleen inzichtelijk voor politici die daar dan vervolgens maar beperkt over mogen spreken. Zo’n verdrag beïnvloedt de maatschappij én de mensen en dus zouden we daar zeggenschap over moeten hebben.” Volgens Ancilla zijn er “hele makkelijke digitale tools” waarmee mensen meer invloed kunnen krijgen, mee kunnen praten en zich beter kunnen informeren.

Ancilla ziet veel voordelen in deze transparantie: “Bij een referendum zie je dat mensen op de rem gaan staan omdat ze denken dat er geen rekening met ze wordt gehouden. Wij denken dat als je burgers eerder in het proces betrekt en eerder vraagt wat ze willen, dat je die handrem van een referendum dan minder snel nodig hebt. Een referendum levert alleen ja of nee op en dat is ook niet constructief. Daarom vinden wij dat de burger veel eerder betrokken moet worden. Als je eerder geïnformeerd wordt, heb je zo’n referendum minder hard nodig.”

Achterkamers blijven bestaan

Uw interviewer gelooft er niet in: er zijn ontzettend veel databases met data over het Europees Parlement waar niemand zich in verdiept. Juist bij de EU is er een enorme roep om referenda. Ancilla ziet het als een principieel punt: “Nu is de default dat het politieke proces niet transparant is, terwijl dat andersom zou moeten zijn. Er zou een digitale bibliotheek moeten zijn met alle informatie, inzichtelijk en transparant voor iedereen.”

Ancilla heeft een hele lijst van kwesties die ze sowieso op de agenda wil krijgen: “Digitale burgerrechten en het recht op privacy wil ik aan de orde stellen. Als Nederland mogen we strenger zijn tegen platformen als Facebook en Whatsapp. Waar ik me persoonlijk heel erg aan kan ergeren is dat de politie burgers heel actief WhatsApp aanraadt. Dat vind ik heel erg want je hebt hele goede alternatieven. Er gaat nu belastinggeld naar het promoten van Amerikaanse bedrijven die met jouw data aan de haal gaan. De politie heeft ook de taak naar alternatieven te kijken.”

Digitale rechten worden belangrijker

“Is de Piratenpartij een one-issue partij als de Partij voor de Dieren (PvdD)?” vraagt uw interviewer. Ancilla vindt de PvdD heel sympathiek: “Ik vind het niet erg dat wij een one-issue partij worden genoemd. Maar digitale burgerrechten beginnen wel alle aspecten van ons dagelijks leven te raken. Als je pacemaker is te hacken, dan gaat het over jouw gezondheid. Het gaat over iPad-scholen in het onderwijs. Ik vind het een compliment om vergeleken te worden met de PvdD en ik zie de parallellen ook wel, maar ik zie bij dieren niet zo goed hoe dat elk aspect van de maatschappij beïnvloedt. Bij digitale burgerrechten gaat het alleen maar meer worden.”

Uw interviewer herinnert Ancilla eraan dat door de PvdD andere partijen meer oog voor dieren krijgen. Ancilla denkt dat de Piratenpartij dezelfde rol kan hebben: “Zo zie ik ons ook: andere partijen beginnen dit thema te bespreken. Maar we willen ook in de Tweede Kamer zitten om ze op dit thema strak te kunnen houden.” Ancilla hoopt op meer dan één zetel.

Groei bij de Piraten

De Piratenpartij is volgens Ancilla breder dan alleen een partij: “We zijn een internationale burgerbeweging en hebben een grote achterban. We hebben bijna 1000 leden, maar dat is niet genoeg, dat moeten er veel meer worden. Er komen steeds meer afdelingen. In Amsterdam zaten we 212 stemmen af van een zetel in de gemeenteraad. Dat was twee jaar geleden toen onze thema’s nog niet zo in het nieuws waren als nu. Er staat nu dagelijks een ander datalek in de krant. We zijn in 2006 opgericht in Zweden, dus zo nieuw zijn we niet. In IJsland leveren we wellicht de nieuwe premier.”

Wat kan de burger op andere onderwerpen van de Piratenpartij verwachten? Ancilla: “We hebben kernpunten. Dat noemen we het Piratenwiel en op basis daarvan kunnen we een mening destilleren over allerlei onderwerpen. Wij zijn niet links of rechts, we zijn voor burgerrechten, zelfbeschikking, een gezonde machtsbalans tussen burgers, overheid en grote bedrijven, keuzevrijheid, meer inspraak in de politiek, hervorming van de democratie en kennisdeling.” “En migratie?” vraagt uw interviewer. Ancilla: “Dat is een genuanceerd onderwerp. Niet voor of tegen.”

Chris Aalberts (ChrisIsErbij) is dit half jaar de verkiezingsverslaggever van ThePostOnline. Deze journalistiek is gratis te lezen maar kost wel degelijk geld. Doneer nu.