Buitenland

‘Nigeriaanse overheidsfunctionarissen verkrachten meisjes die op de vlucht zijn voor Boko Haram’

31-10-2016 12:39

Nigeriaanse overheidsfunctionarissen en andere vertegenwoordigers van het regime misbruiken meisjes en vrouwen die juist op de vlucht zijn voor geweld van de terreurorganisatie Boko Haram. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vandaag. De overheid doet volgens hen te weinig om de veiligheid van de meisjes te waarborgen. Er is ook geen systeem dat er voor zorgt dat machtsmisbruik van functionarissen bestraft wordt.

Het gaat om soldaten, politieagenten, leiders van vluchtelingenkampen en mannen die deel zijn van groepen die als burgermilities meevechten tegen Boko Haram. De slachtoffers zijn juist op de vlucht voor geweld van deze terreurgroep, en vielen in sommige gevallen al eerder ten prooi aan seksueel geweld. Nu ze daarvoor gevlucht zijn lopen ze in de Nigeriaanse vluchtelingenkampen opnieuw risico.

Onderzoek naar misbruik Nigeriaanse meisjes en vrouwen

Human Rights Watch heeft onderzoek gedaan naar misbruik in zeven vluchtelingenkampen die zijn opgezet om mensen op te vangen die in eigen lang op de vlucht zijn. Deze kampen liggen bij Maiduguri, de hoofdstad van de regio Borno. In die regio slaat Boko Haram regelmatig toe. De organisatie documenteerde in ieder geval 43 gevallen van seksueel misbruik, waaronder verkrachting en uitbuiting.

Senior onderzoeker Mausi Segun spreekt schande van de situatie, “Het is al erg genoeg dat deze vrouwen en meisjes geen ondersteuning krijgen om het trauma van hun vlucht voor Boko Haram te verwerken”.

Vier slachtoffers vertellen dat ze werden gedrogeerd en daarna verkracht. Anderen vertelden dat ze tot sex zijn gedwongen na valse huwelijksbeloften. De mannen gebruiken hun macht om er voor te zorgen dat vrouwen geen melding maken van seksueel misbruik, als die mogelijkheid al bestaat.

‘Hij zei dat ie me zou doodschieten als ik het vertelde’

Een 17-jarig meisje doet tegenover Human Rights Watch haar verhaal. Een politie-agent benaderde haar voor “vriendschap”, maar ze werd later door hem verkracht. “Op een dag vroeg hij me om sex, maar ik weigerde, toen heeft hij me verkracht”, vertelt ze. “Het bleef bij die ene keer, maar ik merkte al snel dat ik zwanger”, zo zegt ze verder. “Toen ik hem dat vertelde zei hij dat hij me zou doodschieten als ik het iemand vertelde, dus ik durfde geen aangifte te doen”.

De vluchtelingen blijven vaak gedwongen in een van de kampen, hetgeen in strijd is met de richtlijnen van de Verenigde Naties. Die stellen dat mensen die in eigen land op de vlucht zijn (‘interne verdrevenen’) het recht hebben kampen in- en uit te gaan.

De Nigeriaanse overheid is bezig met een hardere, veel bekritiseerde, campagne tegen de terreurgroep. Die acties lijken Boko Haram wel steeds verder in het nauw te drijven, maar binnen de groepering is er nu een machtsstrijd gaande. Een deel blijft trouw aan de oude leider, een deel schaart zich achter het nieuwe ISIS-gezag over de groep. Sinds het begin van terreur, in 2009, zijn al zo’n 22.000 mensen omgekomen en zeker 1 miljoen op de vlucht geslagen.