Binnenland

Schandaal rond uitgaven Centrale Ondernemingsraad Politie

01-11-2016 16:01

Uit onderzoek naar de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie komt naar voren dat grote delen van het budget onrechtmatig en ondoelmatig zijn besteed en dat aanzienlijke geldbedragen zijn verspild. Ook ontbrak een goed toezicht, blijkt verder uit het oriënterend onderzoek van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van het Politiedienstencentrum.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) moet beoordelen of voormalig korpschef Gerard Bouman kan aanblijven als adviseur van de Nationale Politie, zei zijn opvolger Erik Akerboom dinsdagmiddag tijdens een toelichting op het onderzoek.

Onthutsend beeld

Akerboom presenteerde daarin een onthutsend beeld van de medezeggenschapsraad van de Nationale Politie. Veel van het budget van 1,6 miljoen euro ging op aan diners, feesten, partijen, overnachtingen met champagneontbijt en inhuur van onder anderen imagocoaches.

“Er was sprake van ondoelmatige en in toenemende mate disproportionele uitgaven”, aldus de korpschef.

Akerboom zei graag alle feiten op tafel te willen leggen, maar dat niet te kunnen wegens lopende disciplinaire en strafrechtelijke onderzoeken. Die lopen onder meer naar de voormalige voorzitter van de COR. Wel verweet hij de overige COR-leden en zijn voorganger gebrek aan tegenspraak en aan toezicht.

Het is volgens Akerboom aan de COR-leden om hun eigen rol te analyseren. Wel gaf hij aan dat indringende vragen van enkele personeelsvertegenwoordigers voor hem aanleiding waren een onderzoek te gelasten.

Reactie politiek

Kamerleden zijn geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek naar de uitgaven van de centrale ondernemingsraad van de politie. “Zeer verontrustend”, zegt D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven dinsdag.

“Het is goed dat er aangifte is gedaan. Het is evident dat ook de rol van de voormalig korpschef (Gerard Bouman, red.) verder onder de loep genomen moet worden. Als de vraag wordt opgeworpen of er geld betaald is voor extra steun van een ondernemingsraad aan een politiek project dan moet die vraag onderzocht worden”, aldus Verhoeven.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra laat weten dat hij zelf zoon is van een politieman en dat hij heeft geleerd dat juist de politie boven elke twijfel moet zijn verheven. Hij vindt een extern onderzoek nodig, maar het is geen kwestie voor de politiek.

Kamerlid Ahmed Marcouch van regeringspartij PvdA laat weten dat integriteit en transparantie cruciaal zijn voor het functioneren van de politie. “Alle dienders en uiteraard hun bazen moeten van onbesproken gedrag zijn en in alle openheid en vertrouwen hun belangrijke werk kunnen doen. Het is daarom goed dat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht.”

Nine Kooiman van de SP vindt dat de geldverspilling, zoals overnachtingen in het Amstel Hotel, niet is goed te praten. Ze wil een onafhankelijk onderzoek naar de kwestie. Eén van de vragen die ze heeft, is of de minister van Veiligheid en Justitie iets heeft geweten. Ze vreest dat de ‘slager zijn eigen vlees keurt’ als het ministerie het onderzoek zelf doet.

(ANP)