Het antiterrorismebeleid van de Belgische regering is een “goede middenoplossing” tussen zware ingrepen en respect voor mensenrechten. Dat stelt minister Koen Geens (Justitie) vrijdag in een reactie op een kritisch rapport van Human Rights Watch (HRW). Hij zegt wel open te staan voor verbetering.
HRW documenteerde 26 gevallen van gewelddadig of discriminerend gedrag van de politie sinds de aanslagen in Parijs en Brussel. Ook de langdurige inzet van militairen op straat krijgt kan op kritiek rekenen, evenals het geïsoleerd opsluiten van terreurverdachten.
Opsluiting in afzondering gebeurt alleen bij gedetineerden die een veiligheidsrisico vormen, pareert Geens. Volgens hem behouden ze hun rechten en zijn de maatregelen niet in strijd zijn met de mensenrechten. De bewindsman wijst erop dat er een nationaal mensenrechteninstituut komt. Minister Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) erkende in een reactie dat agenten fouten kunnen maken, mede omdat ze onder grote druk staan. “De 26 gevallen van politiegeweld moet je in perspectief plaatsen. Op een korps van 40 duizend agenten kunnen er altijd uitwassen zijn, maar we doen alles om dat tegen te gaan.”
Letta Tayler van HRW tegen de Volkskrant:
Het rapport beschrijft ook 26 gevallen van politiemisbruik, van verbale bedreigingen tot ernstig fysiek geweld. Tayler: ‘We kunnen niet zeggen of het om een patroon of om geïsoleerde incidenten gaat, maar die gevallen genereren een groot wantrouwen binnen de moslimgemeenschap. Tenzij België een nultolerantiebeleid tegenover politiemisbruik aanneemt en nieuwe wetten beter overziet, zullen die gemeenschappen zich verder vervreemden. Dat speelt IS in de kaart.’
Dat Europa en met name Frankrijk en België al jaren het toneel zijn van bloedige aanslagen is natuurlijk heel erg, maar of de Belgen wel een beetje rekening willen houden met de gevoelens van de moslimgemeenschap, qua mensenrechten. Nee okee. Het is niet dat er mensen worden gewaterboard ofzo, maar kennelijk is het leger op straat al dusdanig kwetsend dat het ISIS in de kaart speelt. Hoe het moet met mensenrechten als terreur en islamisme hand over hand toenemen, kon HRW niet zeggen.
(ANP/TPO)