Het is een verbluffend stabiele periode. Al 2 maanden zien we amper verschuivingen. En dat dan nog wel in een periode waar ook Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen in vielen. De vraag is wat er moet gebeuren om de kiezers weer in beweging te krijgen? Wellicht gaat dat pas gebeuren na de echte start van de verkiezingscampagne. Dat blijkt dan doorgaans na het eerste debat te zijn.
Net zoals twee maanden geleden zijn de vertrouwenscijfers gemeten van de lijsttrekkers van de verschillende partijen. Bij de PvdA hebben we dat vastgesteld voor Samsom en Asscher. (Bij Monasch zijn er geen oude scores aanwezig. Eind van deze maand zullen we een meting gaan doen rondom de lijsttrekkersverkiezing binnen de PvdA)
We gaan alleen in op de scores die in twee weken meer dan 0,1 gestegen of gedaald zijn. De dalers met 0,3 zijn dan Rutte en Klaver. De stijgers met 0,2 of 0,3 zijn Roos, Wilders en Krol.
Op de 5 lijsttrekkers met een verschuiving van meer dan 0,1 overall, wordt dieper ingegaan. (pdf) De daling van Mark Rutte kan komen, doordat de score van begin september van hem positief was beïnvloed doordat hij toen in veel tv-programma’s optrad. Nu is zijn score weer dichter bij die van het laatste jaar. De daling van Jesse Klaver is opmerkelijk. Behalve bij de CDA- en PvdA-kiezers zien we een duidelijke daling.
Opvallend is hoe scherp de huidige kiezers van PVV en VVD tegenover elkaars lijsttrekkers staan. Rutte scoort 8,0 bij zijn eigen kiezer en 2,2 bij de kiezers van de PVV. Wilders scoort 7,7 bij zijn eigen kiezers en 3,2 bij de VVD-kiezers. Dit geeft de indruk dat er bij de aanstaande verkiezingen verder weinig electoraal verkeer zal komen tussen PVV en VVD.