Portemonnee

BKR-registratie rood staan kan wel degelijk ernstige gevolgen hebben voor hypotheekaanvraag

07-11-2016 11:21

De per 1 december ingaande maatregel om alle consumenten met een bankrekening waarop ze rood kunnen staan te registreren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) kan wel degelijk grote gevolgen hebben voor het aanvragen van een hypotheek. Wie bijvoorbeeld tweemaal vergeet het maandelijkse termijnbedrag over te maken krijgt al een negatieve melding bij het BKR. Als een bank de limiet voor rood staan vervolgens intrekt krijgt de rekeninghouder bij het BKR de code A2, waardoor het afsluiten van een hypotheek vijf jaar onmogelijk wordt. Dit blijkt uit onderzoek van Dynamiet Nederland, een bedrijf dat bemiddelt in het oplossen van negatieve BKR-registraties.

Het BKR en banken hebben tot nu toe gecommuniceerd dat het registreren voor rood staan geen consequenties zal hebben en dat het vooral om een papieren maatregel gaat. Bovendien zegt het BKR dat het juist positief wordt opgevat als iemand steeds op tijd zijn bankschuld inlost.

Maar volgens Dynamiet Nederland kan er door het registreren van rood staan al snel sprake zijn van een disproportionele maatregel. Wie door verhuizing, persoonlijke problemen of vergeetachtigheid twee keer zijn bankrekening niet aanvult kan voor slechts een paar euro schuld al een negatieve registratie krijgen.

Mr. Marijn Krol, jurist bij Dynamiet Nederland, laat daarover in een persbericht weten: “Je hoeft maar twee maanden niet op te letten en je hebt een negatieve registratie bij het BKR. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de post door verhuizing niet tijdig op het juiste adres wordt bezorgd. En als je die negatieve registratie eenmaal hebt, raak je niet die zomaar kwijt. Het gaat vaak om een lage achterstand op een laag krediet vanaf 250 euro. Wij vinden de gevolgen van een dergelijke registratie daarom bijna per definitie disproportioneel.”

Disproportionele registraties, zoals een negatieve BKR-registratie voor zeer lage schuldbedragen zijn in Nederland verboden. In 2011 bepaalde de Hoge Raad dat financiële instellingen eerst een belangenafweging moeten maken voordat ze iemand bij het BKR mogen aanmelden met een negatieve registratie.

Bij het doorgeven van roodstaanlimieten door banken aan het BKR wordt er überhaupt nooit een belangenafweging gemaakt omdat dit automatisch gebeurt.